Michelle Carter

Djevojka iz pakla: Završila u zatvoru jer je nagovorila dečka na samoubistvo

djevojka sudjenje

Slučaj je dobio međunarodnu pažnju i bacio novo svjetlo na tinejdžersku depresiju i samoubistvo

Žena iz Massachusettsa, koja je osuđena da je svog depresivnog dečka nizom SMS poruka natjerala na samoubistvo, privedena je u zatvor gdje počinje izdržavati 15 mjeseci zatvorske kazne, gotovo pet godina nakon njegova samoubistva.

Michelle Carter (22) nalazi se iza rešetaka nakon što je u ponedjeljak viši sud potvrdio presudu prema kojoj je kriva za ubistvo iz nehata 18-godišnjeg dečka Conrada Roya III. koji se ubio 2014. Carter je dobila 15 mjeseci zatvora 2017. godine nakon što je sud presudio da je Roy umro nakon što ga je ona nagovorila da se vrati u kamionet ispunjen otrovnim plinom. Potaknula ga je kad joj je on poslao poruku da se boji.

Sudac joj je dozvolio da žalbe na presudu podnosi sa slobode, no Vrhovni sud Sjedinjenih Država potvrdio je presudu. Njeni su advokati kao olakotne okolnosti navodili činjenicu da ranije nije kažnjavana, da nije pokušala pobjeći i da se redovno liječi kod psihijatra. Međutim, u ponedjeljak je sud odredio početak izdržavanja zatvorske kazne.

Carter nije pokazivala emocije za vrijeme čitanja odluke i dok ju je policija izvodila iz sudnice.

Ona je imala 17 godina kad joj se u julu 2014. 18-godišnji dečko ubio u Fairhavenu, gradu na južnoj obali Massachusetts. Slučaj je dobio međunarodnu pažnju i bacio novo svjetlo na tinejdžersku depresiju i samoubistvo.

I Carter i Roy su se borili s depresijom, a Roy se već ranije pokušao ubiti. Upoznali su se na Floridi 2012. kad su oboje bili na odmorima s porodicama. Vezu su održavali uglavnom preko poruka i elektroničkom komunikacijom. Tokom suđenja otkriveni su na deseci poruka u kojima je vidljivo da je Carter poticala Roya da si oduzme život i kažnjavala ga kad bi oklijevao. Kad se Roy počeo izgovarati i odgađati planove o samoubistvu, njezine su poruke postajale odlučnije.

– Stalno odgađaš i govoriš da ćeš to učiniti, ali nikad ne napraviš. Uvijek će tako biti ako nešto ne poduzmeš. Mislila sam da to želiš. Došlo je vrijeme i spreman si, samo napravi to, dragi. Konačno ćeš biti sretan u raju. Neće više biti boli. U redu je bojati se i to je normalno. Mislim, ipak ćeš umrijeti – napisala mu je Carter na dan kad se ubio.


Međutim, odlučujući dokaz kod presude bio je trenutak kad je Carter Royu preko telefona rekla da se vrati u kamionet koji se punio ugljičnim monoksidom. Sudac je rekao da je Carter imala građansku dužnost pozvati policiju ili Royevu porodicu, no umjesto toga slušala je na telefon kako umire.

– Nakon što ga je uvjerila da se vrati u kamionet, nije napravila apsolutno ništa da mu pomogne. Nije pozvala pomoć ili mu rekla da se makne od automobila, već je umjesto toga slušala kako se guši i umire – napisao je sudac Scott Kafker.

Njeni su advokati dvjetnici pokušali uvjeriti sud da bi se Roy ubio s njenom intervencijom ili bez nje. No, sama je nekoliko mjeseci nakon Royeve smrti prijatelju poslala poruku rekavši kako je ona kriva za to jer mu je rekla da se vrati u kamionet.

Advokat Daniel Marx rekao je da je ovo sporna odluka koja ‘pomiče granice zakona da se pripiše krivnja za tragediju koja nije zločin’.

– Slučaj ima vrlo zabrinjavajuće implikacije, za slobodu govora, za proces i za tajnost podataka, a to bi nas sve trebalo zabrinuti – rekao je.