Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dvadesetčetverogodišnja Iris Višnjić

Djevojka otkrila zašto je plivala u ledenoj vodi u BiH

djevojka-kupanje-minusi

Kupanje zimi nije rijedak slučaj u skandinavskim zemljama i za njih je ovo tradicija

Dvadesetčetverogodišnjoj Iris Višnjić, koja je posljednjih dana privukla veliku pažnju domaćih medija, odlučivši se prvog dana nove godine okupati u vareškom ledeno hladnom jezeru Nula, ovo nije prvi ovakav potez. Naime, Iris, koja korijene vuče iz Vareša, ali već godinama s obitelji živi u Australiji, prvi put se za kupanje u ledenoj vareškoj vodi odlučila prošle godine, piše Večernji list BiH.

“Prošle godine bilo je planirano vršenje istraživanja za podvodno vađenje rude u ovom jezeru. Ta istraživanja trebali su raditi roboti iz Engleske. Budući da se nisu znale posljedice ovog istraživanja, mještani su se zabrinuli i pokrenuli Facebook stranicu kako bi se to istraživanje spriječilo.

Moj doprinos zaustavljanju tog istraživanja bio je kupanje u ledeno hladnom jezeru i postavljanje tih fotografija na Facebook stranicu kako bi informacija o tome što se planira napraviti u Varešu stigla do što više ljudi”, priča nam Iris.

Ističe kako se na kraju od istraživanja odustalo, a ona je ponosna što je mogla učestvovati u tome.

Ove godine odlučila je ponoviti kupanje u ledenom jezeru jer je, ističe, to jako zdravo za tijelo. Naime, Iris je završila farmaciju u Australiji te je upoznata s tim kako hladna voda utječe na zdravstveno stanje. Naglašava kako jako dobro poznaje ljudski organizam te posljedice ulaska u hladnu vodu. Ako se radi o zdravom organizmu, ne postoji nikakav rizik, odnosno štoviše.

“Kupanje zimi nije rijedak slučaj u skandinavskim zemljama i za njih je ovo tradicija. Samim kupanjem u hladnoj vodi poboljšavamo svoju cirkulaciju, imunološki sustav, smanjujemo stres, izbjegavamo depresiju i trošimo puno više kalorija. Ipak, postoje izuzeci.

Tako kupanje ove vrste ne bih preporučila, naprimjer, ljudima sa srčanim manama ili onima koji nisu u najboljem zdravstvenom stanju jer u trenutku ulaska u vodu organizam doživljava veliki šok”, navodi Iris.

Na pitanje je li joj voda u Nuli bila hladna, odgovara kako su neki dijelovi jezera bili pod ledom, što dovoljno govori o tome koliko je niska temperatura te vode.

“Voda je bila jako hladna i neki dijelovi jezera već su bili zaleđeni. Ali pravu hladnoću tek osjetiš kada izađeš iz vode: hladan zrak, hodanje po snijegu…”, objašnjava ova mlada Varešanka.

Upravo zbog toga u jezeru koje je najveći bunar pitke vode u Bosni i Hercegovini Iris je ostala tek nekoliko trenutaka.

“Kao što sam već navela, tijelo ulaskom u tako hladnu vodu doživi ogroman šok, pa je jako teško ostati u vodi dulje od nekoliko trenutaka”, ističe Iris koja je potaknula određen broj stanovnika Bosne i Hercegovine da se iduće godine odluče na isto.

Naime, nekolicina njih sklona avanturizmu već se ranije odvažila na ledeno kupanje u prirodnom fenomenu kod Vareša, a neki to tek planiraju.

“Znam i neke koji se tek spremaju to učiniti”, kaže Iris.

Iako joj je ovo drugo zimsko kupanje u jezeru dubokom čak 100 metara, mnogi joj nisu vjerovali da će to ponoviti. To joj je bio dodatni motiv da bosa kroz snijeg uđe u poluzaleđeno jezero u rodnom kraju svog oca. Njezin potez dodatno iznenađuje ako uzmemo u obzir činjenicu da živi u Australiji gdje su najniže zabilježene temperature 15 Celzijevih.

U Bosnu i Hercegovinu dolazi svake dvije godine te bi ranije to uglavnom bilo u ljetnom vremenu. Međutim, prošle godine odlučila je doći u veljači, a ove u prosincu kako bi osjetila čari svih godišnjih doba u ovoj zemlji. Na pitanje imali se u planu vratiti živjeti u Bosnu i Hercegovinu, Iris je još uvijek neodlučna.

“Voljela bih još malo putovati pa odlučiti gdje je najbolje za mene”, kaže. Ali ipak navodi razliku između života u BiH i Australiji.

“Ljepše mi je u Bosni i Hercegovini zbog društvenog života jer u Australiji si najviše posvećen kući i poslu”, zaključila je Iris, koja već planira ponovno kupanje iduće godine u misterioznom vareškom jezeru koje je nastalo zahvaljujući jednom malom potoku koji je uspio napuniti površinski kop uz pomoć podzemnih voda i zatvoriti rad površinskog kopa u potpunosti.

Naime, jezero Nula nastalo je tokom ratnih događaja u Bosni i Hercegovini, na površinskom kopu rudnika u Varešu. Jezero je dužine oko 500 metara, a širine oko 300 metara, dok je dubina oko 100 metara, te svojom mističnošću i neobičnošću izaziva divljenje svih onih koji ga posjete.

Na tom mjestu i ranije je postojalo maleno jezero, no dok je rudnik funkcionirao, voda se izbacivala uz pomoć pumpi. Ipak, tokom rata razina vode je rasla te su “zarobljeni” zauvijek pod ovim jezerom ostali brojni strojevi, a još uvijek se uz jezero vežu i brojni drugi misteriji.