Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Peking

Dobila otkaz i deportaciju jer je prekršila izolaciju

italija korona (1)

Kalifornija je najavila naredbu ostanka u kući za 40 milliona stanovnika

Australka koja živi u Pekingu dobila je otkaz na poslu i bit će deportovana iz Kine jer je snimljena kako je prekršila izolaciju. Napustila je svoj stan o otišla na trčanje, prenosi BBC.

Kalifornija je najavila naredbu ostanka u kući za 40 milliona stanovnika.

Američke zdravstvene vlasti su u četvrtak preporučile svima koji se suočavaju s nestašicom zaštitnih sredstava da koriste predmete poput bandana (potkapa) ili marama.

Kina drugi dan zaredom nema domaćih slučajeva prenosa virusa.

Španski list El Periodico izvijestio je da je u gradu Badia od koronavirusa preminuo i 22-godišnjak, ali navodi da je bio u rizičnoj grupi.

Argentina je postala prva južnoamerička zemlja koja je naredila samoizolaciju.

Južna Koreja testirat će sve koji u zemlju dolaze iz Evrope, uvodeći za te putnike od nedjelje obavezni 14-dnevni karantin, bez obzira na simptome.

Velika Britanija moli sve penzionisane zdravstvene radnike da se vrate na posao kako bi pomogli preopterećenom zdravstvenom sistemu.

Broj umrlih od posljedica koronavirusa premašio je 10 hiljada u petak, navodi se u izvještaju Univerziteta Johns Hopkins.

Američki univerzitet, koji prikuplja podatke otkako je došlo do izbijanja epidemije krajem prošle godine, navodi da se broj zaraženih približava cifri od 250.000, prenosi BBC.

Ove informacije uslijedile su nakon što je voditelj indijskog Centra za dinamiku bolesti Ramanan Laxminarayan rekao kako bi se ta zemlja uskoro mogla susresti s cunamijem slučajeva koronavirusa.

Za BBC je objasnio da, ako bi se britanske ili američke brojke preslikale na Indiju, broj zaraženih mogao bi biti i blizu 300 miliona. Od toga bi četiri ili pet miliona bilo teških slučajeva. Vlasti u Indiji kažu kako imaju samo 149 oboljelih, ali mnogi zdravstveni djelatnici upozoravaju da je premali broj testiranih osoba.

Indijski premijer Narendra Modi pozvao je 1,3 milijarde svojih sugrađana da daju svoj maksimalni doprinos u borbi protiv koronavirusa.