Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Anis

Dodajte ovaj začin hrani jer je odličan za poticaj rada probave

Anis

Sjemenke anisa u narodnoj se medicini stoljećima koriste za olakšavanje porođaja, poticanje stvaranja majčina mlijeka te za reguliranje mjesečnice

Anis (Pimpinella anisum) već se stoljećima koristi za olakšavanje probave, dojenačkih kolika, napuhnutosti, podrigivanja i plinova u trbuhu. Zbog sposobnosti olakšavanja grčeva smatra se da može olakšati i menstrualne bolove. Anis također povećava izlučivanje sokova u crijevima pa time potiče rad probavnog sistema. Pospješuje iskašljavanje te je vrlo pogodan za liječenje bronhitisa, a doktori biljem katkad ga koriste i protiv astme.

Sjemenke anisa u narodnoj se medicini stoljećima koriste za olakšavanje porođaja, poticanje stvaranja majčina mlijeka te za reguliranje mjesečnice. Mljevene anisove sjemenke miješale su se s ribanom mrkvom kada bi se u djece pojavile gliste. Sjemenke anisa treba zdrobiti neposredno prije upotrebe kako bi se oslobodili hranjivi sastojci čije razine opadaju dužim izlaganjem zraku. Također je na glasu kao afrodizijak koji djeluje i na muškarce i na žene, piše 24sata.hr.

Za poboljšanje okusa anis se dodaje pastama za zube i tekućinama za ispiranje usta. Od anisa se proizvode alkoholna pića kao što su grčki uzo i francuski pernod. Također se često koristi za začinjanje hljeba, kolača i slastica. Eterično ulje anisa ima antibakterijska, antigljivična i insekticidna svojstva. U vanjskoj upotrebi nerazrijeđeno se ulje upotrebljava protiv ušiju, a kao mast za liječenje svraba.

Čaj protiv kašlja i probavnih tegoba

Kašiku zdrobljenih sjemenki anisa stavite u šoljicu kipuće vode (za djecu samo pola kašike anisa). Pokrijte i ostavite da odstoji deset minuta pa procijedite. Pijete li ga kao lijek za bolesti dišnih organa, zasladite ga medom, inače ne. Anis se može kuhati i u mlijeku. Čaj se pije dva do tri puta na dan, nakon jela.

Mješavina za grgljanje

Potrebno vam je 30 g anisovih sjemenki, 40 g listova kadulje i 30 g paprene metvice. Pomiješajte sve sastojke i stavite u teglu. Kod pripreme čaja dvije do tri kašike mješavine prelijte šoljicom vruće vode, ostavite da odstoji desetak minuta i procijedite. Ispirite usta ili grgljajte nekoliko puta na dan kod upale usne šupljine i upale krajnika.