Dok zemlja gori “prva dama pakla” lijepi fotografije na Instagram (FOTO)

asmaaa

Asma al-Asad, supruga sirijskog predsjednika, slovila je za jednu od najomiljenijih žena Bliskog istoka.

Američki magazin Vogue prije sedam godina objavio je danas povučeni tekst o “ruži iz pustinje” kojeg bi najradije zaboravili. Međutim, u to vrijeme se činilo da je Sirija dobila prvu damu kakvu samo poželjeti može.

Dijete kardiologa i diplomatkinje, odrasla je u Londonu, ondje je završila elitnu školu i univerzitet, pa onda imala i respektabilnu karijeru kao analitičarka vodećih svjetskih banaka, Deutsche Banka i JP Morgana.

Za Bashira, kojeg je upoznala dok je i on bio u Londonu na postiplomskom, udala se 2000. godine. Za javnost je to bilo iznenađenje, a do 2004. godine dobili su dva sina i kćer.

Zvali su je, između ostalog, “glasnicom nade”. Kad je stigla u Siriju zračila je neposrednošću, s ruksakom na leđima obilazila je državu, hrabrila one kojima je utjeha bila potrebna, pa su padale i usporedbe s preminulom Lady Dianom.

A da bude još više po ukusu Zapada i medija poput Voguea, brižno je njegovala i vanjštinu garderobom punom dizajnerske odjeće i obuće.

Neko bi mogao reći da se nije promijenila ona, već samo vremena. I danas Asma pokušava zadržati imidž “majke Sirijaca”, dobrotvorke okružene djecom i nemoćnima koja se angažira socijalnim projektima, samo što joj malo tko vjeruje, prenosi portal 100posto.hr.

U jednom od svojih rijetkih javnih istupa, za rusku televiziju je cinično izjavila kako je “smrt jednog djeteta ogroman gubitak za državu”, kao da njezin suprug, a ni ona sama, nemaju nikakve veze s time.

I umjesto “Ruže iz pustinje” i “Sirijske Lady Di” stigli su nove titule poput “Prve dame pakla” i “Princeze koja je postala vještica”.

No, Asma – barem javno – ne dozvoljava da je to brine. Ona i dalje lijepi slike na Instagramu za svojih 230.000 pratitelja.

“كيف لا أحبها وأتطلع لأن أكون عند حُسن ثقتها بي عندما أراها تذكرني بالاسم كلما رأتني، عندما تتابع تفاصيل حياتي ودراستي وتسأل عني أكثر من أقرباء لي من عائلتي، استشهد أبي وهو واثق بأنني سأكون بأيدٍ أمينة لأن رفيقه سبقه بالشهادة وشهد أبي اهتمامها بعائلة ذاك الصديق. هي لي أخت كبيرة وسند عظيم ، صديقة وفية وعائلة حنونة وأنا لها ولروح أبي سأكون كما يتمنون لي ناجحة ومتميزة ” #من_مشاركاتكم #WeLoveYouAsma #Syria

Objavu dijeli The First Lady Asma al Assad (@asmaalassad)