Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dokazana veza između hrkanja i raka

bolnica

Teško hrkanje pomaže raku da se brže proširi po tijelu, tvrdi najnovija naučna studija. Kako se pokazalo, tumori rastu brže kod osoba koje pate od apneje, poremećaja koji ometa disanje tokom spavanja.

Naučnici su otkrili da takav prekid u snadbijevanju kiseonikom pogoduje razvoju malignih ćelija. Stanje u kojem mišići grla i vrata ograničavaju dovod kiseonika, uzrokuje nestašicu kiseonika u vitalnim organima. Kao odgovor, tijelo otpušta protein koji pokreće stvaranje više krvnih sudova.

To pojačava snabdevanje kiseonikom, ali takođe hrani ćelije raka i pogoduje njihovom razvoju. Apneja je najčešća kod sredovječnih muškaraca s viškom kilograma. U najtežim slučajevima disanje se prekida i na do desetak sekundi svaka dva minuta.

Već je ranije poznato da ovo stanje udvostručuje rizik od moždanog udara i povećava rizik od srčanih oboljenja za 80 odsto. No, ovakvi slučajevi često nisu pravilno dijagnostikovani, pa mnogi ljudi nisu ni svjesni svog problema.

Stručnjaci bolničke klinike u Barseloni ustanovili su da ovo stanje potiče razvoj tumorskih ćelija jer su proučavali hipoksiju – nedostatak kiseonika – kod miševa.

Saznanja sugerišu da bi tretiranje apneje kod oboljelih od raka, recimo nošenjem specijalnih maski, moglo da smanji rizik od širenja tumorskih ćelija.

– Hipoksija ima potencijal da podstakne stvaranje novih krvnih sudova unutar tumora, što znači da će imati pristup hranljivim materijama. Ovo istraživanje razotkriva mehanizam putem kojeg stanja koja ograničavaju dovod kiseonika, poput apneje, pogoduju razvoju raka – objašnjava doktor Entoni Vilaseka.