Život i zdravlje

Anerički naučnici tvrde

Dokazano: Dodaci ishrani nisu dobri za zdravlje, čak i izazivaju rak!

09/04/2019

Eksperti navode da je ovo još jedan dokaz da dodaci ishrani ne mogu da se koriste kao "osiguranje" i da su samo način ishrane i života odlučujući faktori zdravlja i dužine života

Dodaci ishrani “ne djeluju”, a neki čak povećavaju rizik od bolesti raka, rezultati su najnovije studije američkih naučnika, piše Daily Mail.

Prema novom istraživanju, neki suplementi kao što su kalcijum i vitamin D čak povećavaju mogućnost od raka, a samo hranljivi sastojci u hrani mogu da produže život.

Eksperti navode da je ovo još jedan dokaz da dodaci ishrani ne mogu da se koriste kao “osiguranje” i da su samo način ishrane i života odlučujući faktori zdravlja i dužine života.

Istraživači sa Univerziteta Tufts University u SAD utvrdili su da su  hranljivi sastojci u hrani, ali ne suplementi, povezani sa manjim rizikom od smrti od svih vrsta bolesti, uključujući rak.

Prema ovom istraživanju, u kome je učestvovalo 27.000 odraslih osoba u SAD, odgovarajući unos vitamina A i K, kao i magnezijuma i cinka, smanjuje rizik od smrti.

Ali to se odnosi samo na hranljive sastojke u hrani, ali ne i na suplemente.

Naučnici smatraju da ljudi sebe nesvjesno dovode u opasnost ako uzimaju dodatak kalcijuma u dozama većoj od 1.000 miligrama dnevno.

To je povezano sa čak 53 odsto većom opasnošću od raka.

Naučnici nisu utvrdili povezanost kalcijuma u hrani i mogućnost umiranja o raka.

Jedan od autora istraživanja doktor Fang Fang Zhang rekao je da je važno shvatiti ulogu hranljivih sastojaka i njihovih izvora za zdravlje, posebno ako njihov efekat nije blagotvoran.

“Naši rezultati podržavaju ideju da, dok upotreba dodataka doprinosi povećanom nivou ukupnog unosa hranljivih materija, utvrđeno je da postoje korisne veze sa hranljivim sastojcima iz namirnica, ali se one ne vide kada se radi o suplementima”, rekao je on.

Komentari

Autor: Srna

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.