Doktor koji je isključio aparate: Tito nije umro 4. maja

tito bolnica

Prije 37 godina, a prema službenoj verziji 4.maja 1980. godine, umro je Josip Broz Tito, lider socijalističke Jugoslavije.

Ipak prema tvrdnjama njegovog doktora, doživotni predsjednik SFRJ-a zapravo je umro dan ranije, ali su mu na današnji dan službeno isključeni aparati koji su ga održavali u životu.

Doktor Predrag Lalević, hirurg i anesteziolog koji je tokom 16 godina sa Titom bio na 106 putovanja u inostranstvu, opisao je ranije za srpski Telegraf zadnja četiri mjeseca Titovog života u bolnici u Ljubljani.

Lalević je bio dio konzilija koji se četiri mjeseca grčevito borio za život maršala. On je učinio ono po čemu će zauvijek biti spominjan u historiji nekadašnje države – ugasio je aparate koji su Tita održavali na životu.

“U prijepodnevnim satima počela je hemodijaliza. Međutim, nakon izvjesnog vremena, došlo je do pada krvnog pritiska koji se nije popravljao, pa je morala biti prekinuta. Svi članovi konzilija, dežurni doktori, ali i najbolje i najstručnije medicinske sestre koje su njegovale predsjednika, okupili su se oko kreveta. Tito se lagano gasio”, priča Lalević.

Kako dodaje, iako je respirator normalno radio, na EKG-u su se zapažale promjene koje su ukazivale na skori kraj, a to je prema njegovim riječima bio i kraj Titovog života.

Lalević je opisao i sam čin službene smrti Tita: “Konačno, u 15.05 sati EKG je pokazao ravnu crtu, znak da je srce prestalo kucati. U punoj tišini proveli smo pokraj kreveta još 15-ak minuta, a onda sam pogledao profesora Bogdana Brecelja, najstarijeg u konziliju, pokazujući mu aparate koji su i dalje zvučnim signalima pokazivali da rade, na što je on kimnuo glavom. Bio je to znak da ih isključim. Isključio sam respirator, EKG monitor, pacemaker i elektronsku pumpu za ubrizgavanje lijekova u venu. Potom smo napustili sobu”, ispričao je Lalević.