Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Peter Attia

Doktor tvrdi da je vježbanje jedina stvar koja će vam pomoći da živite duže

dr peter – prtscr (1)

Potaknuo je ljude da u svoju rutinu uključe trening snage i kardio vježbe

Doktor Peter Attia specijalizirao se za dugovječnost i otkrio da je tajna u jednoj stvari. Tvrdi da vježbanje tri sata sedmično nije neophodno samo za bolje zdravlje već i da može smanjiti rizik od rane smrti za 50 posto.

“Vježbanje je promjena koju možemo učiniti da bismo utjecali na dužinu i kvalitetu života, a najmanje ga koristimo”, rekao je.

Potaknuo je ljude da u svoju rutinu uključe trening snage i kardio vježbe.

“Kako biste pokrili osnove, dižite utege. To je jedna od značajki koje se najviše povezuju s dugovječnošću, ali nemojte zanemariti održavanje kardiorespiratorne kondicije”, dodao je u emisiji Sunrise.

Jednostavno rečeno, ako krećete od nule, vježbanje u trajanju od 30 minuta dnevno, šest dana u sedmici, može prepoloviti rizik od smrtnosti.

Prema klinici Mayo, trening snage pomaže u produženju života, ali i razvoju jakih kostiju, upravljanju težinom, poboljšanju kvalitete života, upravljanju kroničnim stanjima i izoštravanju vještina razmišljanja. S druge strane, kardio vježbe tjeraju srce i pluća da bolje rade, čime pumpaju više krvi i kisika po tijelu.

“Znamo i da je tjelovježba eliksir za zdravlje mozga i nevjerojatno je koliko je učinkovitija od prehrane, čak i od sna. I te stvari su nam potrebne, nemojte ih zanemariti”, upozorava dr. Attia.

Prema doktoru, svako bi trebao težiti unosu voća i povrća, ugljikohidrata bogatih vlaknima, proteina i zdravih masti. Preporučuje i dovoljno sna te meditaciju.