Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

njemačka

Doktorica koja je pisala lažne potvrde za nenošenje maski ide u zatvor

njemacka

Advokat optužene najavio je žalbu na presudu

Regionalni sud u gradu Weinheimu na jugozapadu Njemačke odredio je zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine i devet mjeseci doktorici jer je tokom pandemije ilegalno za 4.000 ljudi dala izuzeće od nošenja maske.

Njemački mediji navode da je presuda izrečena doktorici jer je davala potvrde ljudima iz raznih krajeva Njemačke, uglavnom koje nikad nije upoznala ili pregledala. Tokom procesa osuđena je tvrdila da je nošenje maske štetno po ljudsko zdravlje.

Pored zatvorske kazne, njoj je izrečena trogodišnja zabrana rada i mora da uplati novčani iznos od 28.000 eura i to je suma koju je dobila za objavljivanje medicinskih potvrda. Njen pomoćnik kažnjen je novčano sa 2.700 eura.

Advokat optužene najavio je žalbu na presudu, prenio je AP.

Više desetina pristalica optužene okupilo se ispred suda u Weinheimu kako bi protestovali zbog presude i restriktivnih mjera koje je Njemačka uvela tokom pandemije.

U Njemačkoj je prošle godine ukinuta regulativa obaveznog nošenja maske u zatvorenom prostoru, mada je još obavezna u vozovima na dužim linijama, ordinacijama, bolnicama, staračkim domovima i pojedinim regionalnim javnim prevozima.