Život i zdravlje

Donirajući svoju krv spasio više od dva miliona djece

09/06/2015

Jedan penzioner koji ima vrlo rijetku vrstu krvi već 60 godina je donor i za to vrijeme je spasio više od dva miliona djece.

James Harrison iz Australije ima antitijela u svojoj plazmi koja sprečava da mala djeca umiru od jednog oblika anemije.

Sada 78-godišnjak, “Čovjek sa zlatnom rukom” omogućio je hiljadama majki da rode zdravu djecu, uključujući i rođenu kćerku Tracey, koja zahvaljujući njegovoj krvi ima zdravog sina.

harrison

Harrison je davao krv svakih nekoliko sedmica od svoje 18. godine i do sada ima više od 1.000 donacija.

Kada je počeo donirati, njegova krv je proglašena toliko posebnom da mu je život bio osiguran na milion australskih dolara. Izvor njegove darežljivosti može se pronaći u tome da se kao tinejdžer suočio sa smrću. Kada je ima 14 godina imao je operaciju na prsima kada su mu uklonjena pluća. Primio je 13 litara krvi od nepoznatih ljudi i obećao je, kad bude dovoljno odrastao, postat će darivatelj krvi.

Iako redovno daje krv, za CNN kaže kako nikad nije gledao kako mu iglu zabadaju u venu, uvijek bi okrenuo glavu.

Kad je tek počeo davati krv otkriveno je da ima rijetka antitijela u krvi, a u to vrijeme hiljade djece u Australiji je umiralo od bolesti Rhesus, što je jedan oblik anemije, dok su se ostala djeca rađala sa trajnim oštećenjem mozga. Bolest stvara nespojivost između majčine krvi i krvi njenog djeteta.

Harrison je čak učestvovao u projektima kako bi se razvila vakcina protiv ove bolesti. On je RH negativan, a davali su mu injekcije krvi koja je bila RH pozitivna. Otkriveno je da njegova plazma može liječiti i od tada je pomogao stotinama hiljada žena.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.