Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dragan iz Podgorice vlasnik je preko pet hiljada ploča (FOTO)

ploce muzika (5)

Podgoričanin Dragan Vujačić, zaljubljenik u muziku i gramofonske ploče, jedan je od rijetkih na prostoru Crne Gore koji se može pohvaliti brojem gramofonskih ploča. Slušajući muziku decenijama, Dragan, a kasnije i njegov sin Dražen, nakupili su više od pet hiljada ploča.

U kući Vujačića, u prostoriji gdje su smještene ploče, mogu se naći svi muzički žanrovi. Za svakoga ima po nešto, od muzike koja je bila popularna šezdesetih, pa sve do najnovijih izdanja. I sve to na gramofonskim pločama.

Ploče sakuplja četiri decenije

Dragan je pravi zaljubljenik u muziku. U razgovoru za AA ističe da je prije četiri decenije krenuo da sakuplja ploče, i tako je stigao do brojke od preko pet hiljada. Njegovim stopama nastavio je i sin Dražen, koji, zahvaljujući širokom krugu prijatelja, i danas nabavlja ploče brazilske, kineske i mnogih drugih produkcija.

“Naručivao sam ploče iz Engleske, iz Londona i Mančestera. I to čekanje je imalo posebnu draž, kao da vam je neko poklonio tu ploču kada stigne nakon dvadeset dana. I tada su svi u kući slušali ploču, okupilo bi se društvo. Prosto uživam u muzici i zato neka vas ne čudi otkud preko pet hiljada ploča”, kaže Dragan.

U šali poručuje da jedna ploča vrijedi gram zlata, pa njegova kolekcija od peth hiljada ploča jednaka je vrijednosti pet kilograma zlata.

“Za nekoga ove ploče ne predstavljaju ništa, a za mene je to sve. To je ljubav, strast. Ja i danas tragam za nekim pločama koje nisam uspio naći. I kod mene nema starih ploča i novih ploča”, priča svoju priču ovaj Podgoričanin.

Upoznao svoje muzičke idole

Kaže da je upoznao svoje muzičke idole, poput Bore Đorđevića, Dade Topića, Josipe Lisac i drugih. Na mnogo ploča nalaze se potpisi autora, s napisanom posvetom za Dragana.

Na pitanje kakva je razlika između slušanja muzike prije četrdeset godina i sada, Dragan ističe da se izgubila kultura slušanja.

“Nekada je bilo da slušaš pjesme, posvetiš se tome i znaš svaki ton. A ovo sada, idu redom pjesme, nema to nikakve draži, jer prosto za jedan minut sada možete skinuti cijeli jedan album. Drugačije je nekada bilo, naručivale su se ploče, pa onda ono vrijeme dok čekate da vam stigne kod vas je budilo radost. Sada je sve drugačije”, kaže Dragan.

Prisjeća se i situacije kada je upoznao šefa magacina “Jugotona”, nekada najveće izdavačke kuće.

“Kada je on vidio da ja znam sve o muzici, dobio sam od njega neke ploče koje nikada nisam uspio da dobavim. To je za mene bila sreća”, ističe Dragan.

Kaže da se ploče i danas mogu naći, i da svi novi bendovi sada izdaju albume i na pločama.

– I sin Dražen nastavio očevim stopama

Veliki zaljubljenik u muziku je i Draganov sin, Dražen. Poput oca, nastavio je tradiciju prikupljanja ploča.

“Slušamo muziku iz Kine, Brazila, sa svih meridijana. I slušajući njihovu muziku, kultura tih naroda je nama bliža. Muzika je potpuno direktna, ona budi emocije kod čovjeka”, kaže Dražen.

U kolekciji Dragana i Dražena nalaze se najveći hitovi domaće i strane muzike. Tu su Rolingstonsi, Bitlsi, kao i albumi mnogih drugih grupa.

Za bavljenje ovom vrstom kolekcionarstva, osim ljubavi, potrebni su dobar uređaj, zvučnik, pojačalo, gramofon. To košta oko 1.000 eura, zatim jedna ploča danas košta oko 15-20 eura, tako da to baš i nije jeftin “sport”, poručuju Vujačići.