Druga najveća životinja na svijetu: Veliki kit viđen u Jadranskom moru

fin_whale_Rovanjska_6.1.17_web3

Tokom popodneva 6. januara veliki kit (Balaenoptera physalus) opažen je u uvali Rovanjska kod Jasenice. Životinja je sporo plivala uz površinu mora i izranjala svakih desetak minuta, javio je Plavi svijet.

Na snimku nije moguće utvrditi pravu veličinu životinje. Prema dojavi opažatelja životinja je iz Rovanjske plivala u pravcu Starigrada. Rovanjska je posljednja uvala u Velebitskom kanalu čija je maksimalna dubina 106 metara.

Veliki kit, iako druga po veličini životinja koja je ikad živjela na Zemlji, vrsta je koja se dobro snalazi u plitkim i zatvorenim zaljevima i kanalima te u Jadranu nije zabilježeno nasukavanje zdravih jedinki.

Kad se nađu u relativno zatvorenim područjima životinjama treba i po nekoliko dana da ga upoznaju, ali u pravilu bez problema pronalaze izlaz i nastavljaju svoj put, piše Plavi svijet.

 

Kao i u prijašnjim slučajevima prilikom pojave velikih kitova u Velebitskom kanalu i kanalima i uvalama hrvatskog Jadrana, Plavi svijet moli da im se dojave sva opažanja kako bi mogli pratiti njihovo kretanje.

kit