Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

olakšavanje zakona

Dubai ukida porez na alkohol, žele privući više turista

dubai

Posljednji potez smatra se pokušajem da grad postane privlačniji za strance kako bi se postigla konkurentnija pozicija u odnosu na susjede

Dubai je ukinuo 30 posto poreza na alkohol kako bi potaknuo turizam. Također će prekinuti sa naplaćivanjem lične dozvole za konzumiranje alkohola, što je svako ko je imao namjeru da pije morao da ima sa sobom.

Već neko vrijeme Dubai olakšava zakone dozvoljavajući prodaju alkohola po danu tokom mjeseca ramazana i dozvoljavajući dostave na ličnu adresu tokom pandemije.

Posljednji potez smatra se pokušajem da grad postane privlačniji za strance kako bi se postigla konkurentnija pozicija u odnosu na susjede.

Dvije glavne kompanije za distribuciju alkohola, navele su da će smanjenje poreza imati uticaja i na cijenu koju plaćaju mušterije.

Nije jasno hoće li taj potez, koji je stupio na snagu u nedelju, 1. januara biti trajan.

Iseljenici su brojčano veći od svojih državljana devet prema jedan u Dubaiju, poznatom kao “glavni grad zabave” u Zaljevu.

Dubai je kroz historiju uspio privući više turista i bogatih stranih radnika od svojih susjeda, dijelom i zbog svoje tolerancije prema liberalnijem načinu života.

Ali sada se suočava sa sve većom konkurencijom rivala koji razvijaju svoje ugostiteljske i finansijske sektore.

Nemuslimani u Dubaiju moraju imati najmanje 21 godinu da bi mogli piti alkohol i imati dozvolu za alkohol, plastičnu karticu koju izdaje policija.

Dok barovi i noćni klubovi rijetko traže kartice na pokazivanje, oni koji konzumiraju alkohol bez nje mogu se suočiti s novčanom kaznom ili privođenjem.