Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Život i zdravlje

Duhanski dim može biti uzrok dječje gojaznosti

24/06/2015

Dim cigarete može biti uzrok dječje gojaznosti, upozorili su naučnici iz istraživačkog centra Saint-Justine i univerziteta Montreal u Kanadi.

Studija je obuhvatila 2.055 odraslih osoba koje puše te težinsko stanje njihove djece. Rezultati su pokazali da duhanski dim može biti uzročnik gojaznosti djece. Pretjerane masne naslage kod uočene su najčešće u području struka.

[pull_quote_right]Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u časopisu “Nicotine and Tobacco Research”[/pull_quote_right]

Djeca od deset godina i starija koja su stalno ili povremeno bila izložena duhanskom dimu u struku su imali 1,5 centimetara više u odnosu na prosjek. Osim toga indeks tjelesne težine kod te djece je 0,48-0,81 viši od prosjeka.

Autorica istraživanja Linda Pagani istakla je da pasivno pušenje u djetinjstvu može pogubno uticati na lučenje hormona iz endokrine žlijezde. Također, može negativno uticati na razvoj prednjeg mozga. Pagani je kazala da su djeca najviše podložna navedenim poremećajima ukoliko su duhanskom dimu izložena u periodu do deset godina.

Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u časopisu “Nicotine and Tobacco Research”. Zaprepaštujući su podaci Svjetske zdravstvene organizacije gdje se navodi da godišnje 600.000 smrti se dogodi zbog činjenice da su te osobe pasivni pušači.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.