Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Journal of Endocrinological Investigation"

Dva “čudna simptoma” otkrivaju da ste imali koronu, jedan se javlja kod muškaraca, drugo kod žena

Osim poznatih simptoma poput kašlja, temperature, umora, gubitka okusa i mirisa, neki pacijenti su doživjeli i nešto “intimnije” simptome o kojima se puno ne govori, a javljaju se i kod muškaraca i žena

Naučnici su otkrili kako COVID utječe na seksualno i reproduktivno zdravlje. I dalje nauka pokušava otkriti više o pacijentima koji su doživjeli dugi COVID, a stvari koje su doznali bi vas mogle iznenaditi.

Osim poznatih simptoma poput kašlja, temperature, umora, gubitka okusa i mirisa, neki pacijenti su doživjeli i nešto “intimnije” simptome o kojima se puno ne govori, a javljaju se i kod muškaraca i žena a u pitanju je seksualno reproduktivni sistem. Problemi nastaju nakon infekcije COVID-om. Konkretnije, neke su žene primijetile promjene u ciklusu, a muškarci erektilnu disfunkciju dugo nakon što je bolest završila.

Pregled literature objavljene u magazinu “Journal of Endocrinological Investigation” ovog ljeta gdje je erektilna disfunkcija predstavljena kao jedan od simptoma koronavirusa, prenosi portal Ordinacija.hr. Naučnici su otkrili u literaturi kako muški pacijenti u većem broju mogu doživjeti hipogonadizam – smanjeno lučenje testosterona, izlučivanje sjemena ili oboje, a rijetko, smanjeni odgovor na testosteron, u usporedbi s onima koji nisu bolest imali.

“Radi li se o dugotrajnom stanja ili prolaznom je pitanje koje zahtijeva odgovor”, pojašnjavaju stručnjaci.

Također su spomenuli kako dolazi do smanjenog broja Leydigovih stanica koje se nalaze u testisima te asistiraju proizvodnji testosterona te su odgovorni za spermatogenezu, proces stvaranja spermatozoida koji se odvija u sjemenim kanalićima testisa. Znanstvenici misle da bi ovo mogao biti jedan od razloga za veliku razliku smrtnosti i hospitalizacije kod muškaraca i žena a i može pojasniti zašto virus najčešće zahvaća starije muškarce.

Ali i žene doživljavaju seksualne i reproduktivne simptome za koje liječnici vjeruju da su povezani s hormonima. Luise Newson, stručnjakinja za menopauzu je izjavila kako trenutno radi na ispitivanju ovih simptoma kod pacijenata. S 842 odgovora pacijenata koje je do danas prikupila kaže kakao rezultati potvrđuju da je dugi COVID povezan s razinom hormona što je do danas bilo uvijek opovrgnuto.

Kao podrška ovoj teoriji, ona dodaje kako su mnoge žene primijetile pogoršanje simptoma COVID-a baš prije nego što započne menstruacija – kada je razina estrogena vrlo niska. Smatra kako nije potpuna slučajnost da simptomi dugog COVID-a podsjećaju na simptome menopauze – umor, bol u mišićima i zglobovima, vrtoglavica…