Život i zdravlje

Savjeti

Dva načina da lako očistite fuge između pločica

12/11/2018

Masnoće i prljavština vrlo se lako uhvate za fuge, a jako ih se teško riješiti

Svi želimo savršeno besprijekornu kupaonicu bez mrlja, kao da je upravo izašla iz kataloga. Međutim, ne volimo vidjeti prljavštinu između pločica, pogotovo ako se radi o bijelim pločicama na kojima ta prljavština najviše dođe do izražaja.

Masnoće i prljavština vrlo se lako uhvate za fuge, a jako ih se teško riješiti. Stoga donosimo dva provjerena načina za ovu naizgled nemoguću misiju u kućanskim poslovima. Za oba načina vam je potrebna stara četkica za zube ili neka veća četka, spužva te su obavezne gumene rukavice.

Sredstvo za čišćenje s hidrogenovim peroksidom

Potrebno vam je sljedeće:

– 2 kašike hidrogen peroksida kašike sode bikarbone

– 1 kašika deterdženta za posuđe

Napravite smjesu od ova tri sastojka i nanesite je na fuge. Ostavite 15 minuta dok smjesa omekša masnoće na fugama i zatim ih uklonite starom četkicom za zube te prebrišite vlažnom spužvom.

Sredstvo za čišćenje s izbjeljivačem

Potrebno vam je sljedeće:

– 1 kašika sode bikarbone

– dvije velike kašike izbjeljivača za veš

Napravite smjesu od izbjeljivača i sode te je nanesite na fuge u debljem sloju. Ova će mješavina početi otapati masnoće s fuga, te je nakon 15 minuta izribajte s četkicom na način da je samo dodatno utrljate u fuge kako bi još bolje došla do prljavštine. Kada ste je izribali, ostavite je još 15 minuta da odstoji i onda je uklonite sa spužvicom i toplom vodom.

Je li bolja unutrašnja toplotna izolacija ili fasada? Evo šta kažu stručnjaci…

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.