Život i zdravlje

Dva znaka da se vašem braku bliži kraj

18/06/2015

Postoje dva obrasca ponašanja koja su siguran znak da se braku bliži kraj, kaže psiholog i bračni terapeut John Gottman.

Prvi se javlja vrlo rano i brakovi pucaju nekoliko godina nakon vjenčanja, a drugi se “povlači” godinama te brak postaje prava noćna mora, govori psiholog.

Prvi razarajući obrazac Gottman naziva “začaranim negativnim ciklusom”. Veza je ispunjena svađama, prepirkama i negativnim nabojem kojem se partneri prepuštaju po inerciji, ali ne znaju iz njega izaći. Toliko su bespomoćni da ni pomirenje nakon svađe nijednoj strani ne donosi olakšanje. Bliskost i intima toliko su narušene da jedno drugome postaju suparnici, a ne životni suputnici i prijatelji.

– U drugom slučaju, partneri se nađu pred razvodom kad se slože da se ni u čemu ne slažu. Oni dugo žive zajedno, no u zrelim godinama shvate da im je život potpuno isprazan. Vrlo ih lako možete prepoznati u restoranu, obično su u stanju večerati sat-dva da ne progovore ni riječ. Brak im u prosjeku potraje 15-ak godina, a kad im djeca porastu, počinju žaliti za vremenima kad su živjeli punim plućima. I to je najčešći razlog ‘pucanja’ veze – pojašnjava psiholog.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.