Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Život i zdravlje

Dvije poze za spavanje zbog kojih se budite umorni

25/08/2015

Ako se nakon 7 ili 8 sati sna osjećate umorno i pospano te vas nakon spavanja boli glava i mišići, vrijeme je za promjene.

1. Spavanje na trbuhu

Iako vam se možda čini kako u ovom položaju istežete tijelo i ravnate leđa, spavanje na trbuhu zapravo ima potpuno suprotan efekt koji ćete osjetiti ujutro, nakon ustajanja iz kreveta.

U ovoj pozi vrlo je teško zadržati prirodni i opušteni položaj kralježnice. Isto tako, na ovaj način stvarate pojačani pritisak na prepone i ostale mišiće trbuha, nogu i ruku što nadražuje živčani sistem organizma i može dovesti do zatezanja i bolova u mišićima.
Slično je i s položajem glave koja je postavljena maksimalno u stranu, čime su tetive zategnute, živci pritisnuti, što može dovesti do bolova u vratu te neočekivane glavobolje.

2. Položaj fetusa

Iako je riječ o položaju spavanja u kojem uživaju mnogi, pokušajte napraviti male, ali velike promjene u spavanju i izbjegavajte ga. U položaju fetusa kralježnica je savijena u oblik slova C što nikako nije prirodno.

Isto tako, u ovom položaju pate i vaša koljena koja, ako su dugo savijena u istom položaju pogoršavaju cirkulaciju te izazivaju bolove u zglobovima.

Isto tako, ova poza spavanja pritišće dijafragmu i time otežava disanje. Pritisak na grudi može izazvati tupu bol, a onaj na lice potiče stvaranje prijevremenih bora. Ova poza jedino je dobra i korisna za trudnice jer im smanjuje pritisak na trbuh i olakšava disanje.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.