Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kako saznati da li je vakcina izazvala oboljenje kod djeteta?

simpozij (3)

Dvije laboratorijske pretrage mogu pokazati da li je vakcina izazvala oboljenje kod djeteta ili nije, tvrde iz Udruženja roditelja teško bolesne djece u Bosni i Hercegovini.

Do tog zaključka su došli 14-ogodišnjim radom u vezi s postvakcinacijskim komplikacijama, a naglašavaju da stručnjaci sve te godine šute i kriju pravu informaciju.

Predsjednica Udruženja Jagoda Savić novinarima je prije konferencije o vakcinama u Sarajevu kazala da su u proteklih sedam godina znatno napredovali zahvaljujući saradnji s američkom agencijom za kontrolu lijekova.

– Zahvaljujući njima vidjeli smo kako se sistematiziraju postvakcinacijske reakcije i kako se traži moguća uzročno-posljednična veza između vakcinacije i teškog oštećena zdravlja kod neke djece. Mi nikada nismo bili protiv vakcinacije kao oblika zaštite zdravlja djece, ali jesmo protiv loših vakcinacijskih praksi koje se godinama provode u BiH – istakla je Savić.

Navodi da je BiH zahvaljujući kontaktima s uglavnom stranim stručnjacima uspjela da napravi listu laboratorijskih pretraga koje su relevantne za medicinsko ispitivanje oštećenja zdravlja kod djece i koje mogu da pomognu da se razgraniči da li je to oštećenje zdravlja nastalo lošim odgovorom organizma djeteta na vakcinaciju ili je nastalo greškom ljekara ili greškom farmaceutske industrije.

Naglašava da postoji jasna dijagnostička razlika koju će proslijeđivati institucijama koje će kasnije moći da ispituju u pravnom postupku te vrste problema.

– S obzirom na to da imamo najduži staž u ispitivanju postvakcinacijskih komplikacija postali smo prva država okruženja koja pokušava da standardizira istražne radnje u krivičnim postupcima oštećenja zdravlja djece nakon vakcinacije, i to se sada širi na zemlje regiona koje žele od nas preuzeti iskustva – rekla je Savić.

U vezi toksikoloških ispitivanja najavila je da nastoje formirati stručnu grupu te definisati predlagača zakona da bi se uradile izmjene i dopune člana Zakona o krivičnom postupku koji reguliše takva ispitivanja. Prvo na nivou FBiH, a poslije RS-a i države.

Namjera im je, kako je istakla, da prekinu objašnjenja da bolest nije nastala od vakcine bez laboratorijskih nalaza, a da tužioce obavežu da urade pretrage.

Prema njenim podacima problem je u lošem davanju vakcina, a ne u kvaliteti. U 70 posto slučajeva.

Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić smatra da se mora odgovoriti na pitanje postvakcinacijskih problema te da treba doći do izmjena u zakonu koje Udruženje predlaže.

Najavio je da će kao kantonalno ministarstvo Ministarstvu pravde FBiH inicirati izmjene odgovorajućih propisa Zakona o krivičnom postupku.

– Zahtjevi su vrlo realni jer problem postoji – istakao je Nenadić.

Konferenciji o vakcinama odazvali su se, pored ostalih, poslanik u Predstavničkom domu PSBiH Šemsudin Mehmedović i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.