Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Džekina poruka djeci za Dan sreće: Učinimo svijet boljim mjestom

dzeko

U Cinema Cityju u Sarajevu u nedjelju, dan uoči Međunarodnog dana sreće, održana je predpremijera animiranog super-hita “Štrumpfovi-skriveno selo”.

Naši omiljeni animirani junaci ove godine udružili su snage sa UNICEF-om kako bi potaknuli djecu, mlade i njihove porodice da se uključe u stvaranje sretnijeg, mirnijeg, ravnopravnijeg i zdravijeg svijeta.

Štrumpfovi su se odlučiti pridružiti kampanji “Mali Štrumpfovi, veliki ciljevi” koja na originalan i zabavan način povezuje Ciljeve održivog razvoja, koje su kao viziju boljeg svijeta dogovorile 193 zemlje članice Ujedinjenih naroda, i Štrumpfove, koji generacijama simbolizuju vrijednosti kao što su solidarnost, zajedništvo i poštovanje različitosti.

“Poruka koju danas želimo poslati je da trebamo proslaviti Dan sreće sa svojim porodicama i prijateljima, ali i stati i razmisliti na momenat šta je to što svi možemo učiniti da učinimo svijet, i Bosnu i Hercegovinu, boljim mjestom za djecu.

To je vrijeme i da se podsjetimo na globalne ciljeve odživog razvoja do 2030. godine koji su globalni plan za sve države svijeta uključujući i BiH i koji se odnose na to kako da sačuvamo našu planetu, promoviramo ljudska prava, da sva djeca idu u školu, budu zdrava i sretna”, kazala je predstavnica UNICEF-aza BiH Geeta Narayan.

Djevojčice i dječaci prije projekcije filma imali su i specijalno iznenađenje kada im se video porukom obratio reprezentativac BiH, nogometaš “Rome” i ambasador UNICEF-a Edin Džeko.

“Štrumpfovi jesu mali, ali zajedno mogu uraditi mnogo toga. Zajedno možemo učiniti svijet ljepšim mjestom”, poručio je Džeko.

“Vidjećete šta suzajednoŠtrumpfovi uradili za svoje selo, vi to možete zajedno učiniti za ljepši i bolji svijet”, kazao je Ognjen Džinić iz agencije “Continental Film”.

Štrumpfovi putem stranice www.smallsmurfsbiggoals.com pozivaju djecu i njihove porodice da se upoznaju s “malim” stvarima koje mogu doprinijeti ostvarivanju kvalitetnijeg obrazovanja, zdravlja, čišćeg okoliša ili drugih ciljeva koje smatraju važnim.

Kroz zabavnu igru, svako može odabrati ciljeve kojima želi doprinijeti i stvoriti vlastitog Štrumpfa avatara kojeg može podijeliti s prijateljima kako bi se i oni pridružili inicijativi.

“Prava poruka ove kampanje jeste da svako od nas može napraviti promjenu, bez obzira jesmo li veliki ili mali. Podrška Ujedinjenim Nacijama i nastavak dugogodišnje suradnje s UNICEF-om čast je i privilegija”, izjavila je povodom zajedničke kampanje Veronique Culliford, kćerka kreatora Štrumpfova, Peya.

Za razliku od svojih prethodnika, ŠTRUMPFOVI: SKRIVENO SELO u potpunosti je animirani film. Kao i svi animirani hitovi unazad posljednje decenije i ovog ćemo u domaćim kinima moći gledati u sinhronizovanoj verziji, a glasove glavnim karakterima pođuju neki od najvećih glumaca regiona: Mila Elegović, Alma Prica, Tamara Aleksić, Ljubomir Kerekeš, Dragan Vujić, Srđan Timarov, Ana Begić Tahiri, Hana Hegedušić, Bojan Perić, Mladen Vasary, Ivan Đuričić i mnogi drugi.