"Reuters"

Efikasnost Pfizer vakcine pada na 47 posto nakon šest mjeseci

Beograd: Građani u redovima čekaju na vakcinaciju protiv koron
Beograd, Srbija - 22. januar 2021: Na Beogradskom sajmu, u glavnom gradu Srbije, gde se odvija masovna vakcinacija protiv koronavirusa, od jutros su formirani redovi u kojima građani čekaju da dođu na red za imunizaciju ( Milos Miskov - Anadolu Agency )

Podaci ukazuju na to da je do pada došlo zbog smanjene efikasnosti, a ne zbog zaraznijih varijanti, rekli su istraživači

Efikasnost vakcine Pfizer/BioNTech u sprečavanju infekcije koronavirusom pala je sa 88 posto na 47 posto šest mjeseci nakon druge doze, pokazuju podaci koje su američke zdravstvene agencije uzele u obzir prilikom odlučivanja o potrebama za dodatnom dozom vakcine.

Podaci, koji su objavljeni u medicinskom časopisu Lancet, prethodno su objavljeni u augustu, ali tada nisu prošli stručne provjere, javlja Reuters.

Analiza je pokazala da je efikasnost vakcine u sprečavanju hospitalizacije i smrti ostala visoka na 90 posto najmanje šest mjeseci, čak i protiv visoko zarazne Delta varijante koronavirusa.

Podaci ukazuju na to da je do pada došlo zbog smanjene efikasnosti, a ne zbog zaraznijih varijanti, rekli su istraživači.

Istraživači iz kompanija Pfizer i Kaiser Permanente proučavali su elektronske zdravstvene kartone otprilike 3,4 miliona ljudi u južnoj Kaliforniji u periodu od decembra 2020. – kada je vakcina prvi put postala dostupna – do augusta 2021. godine.

– Naša analiza jasno pokazuje da je Pfizer/BioNTech vakcina djelotvorna protiv svih postojećih varijanti, uključujući Deltu – rekao je Luis Jodar, viši potpredsjednik i glavni ljekar zadužen za Pfizer vakcinu.

Potencijalno ograničenje studije predstavlja nedostatak podataka o pridržavanju smjernica za nošenje maski, kao i zanimanja osoba u ispitivanoj populaciji, što može uticati na učestalost testiranja i vjerovatnoću izloženosti virusu.

Efikasnost vakcine protiv varijante Delta bila je 93 posto nakon prvog mjeseca, a opala je na 53 posto nakon četiri mjeseca. U odnosu na druge varijante koronavirusa, efikasnost je pala na 67 posto, a bila je 97 posto u prvih mjesec dana.