Einstein se sestri žalio kako nije postigao mnogo

albert333

Između Alberta i Marije (od milja zvane Maja) Einstein bile su dvije godine razlike. Tokom djetinjstva bili su najbolji prijatelji jer je Albert, kasnije poznati naučnik, bio izrazito sramežljiv.

Ostali su bliski tokom itavog života, a samo se Maji, kažu upoznati, Einstein, najčešće pismima, otvarao i povjeravao tajne.

Ta će se pisma početkom maja naći u ponudi aukcijske kuće Christie, a dolaze iz kolekcije Maje Winteler-Einstein. Sadrži i do sada neviđenu fotografiju Einsteina kao dječaka od pet godina, jedino sačuvano pismo naunika ocu Hermannu Einsteinu, a pisma, razglednice i fotografije datiraju između 1897. i 1951. godine.

– Ono što je nevjerovatno jest da je cijeli život bio jednako blizak sa sestrom kao što je bio i u djetinjstvu. Jasno je da kada piše njoj, sve maske padaju. Bio je jako svjestan svega što se od njega očekivalo, posebno nakon što je postao poznat, ali jedino pred njom pokazuje taštinu, kao i neke slabosti – kaže Thomas Venning iz kuće Christie's.

– Što se nauke tiče već neko vrijeme nisam postigao baš mnogo. Mozak se isključuje s vremenom i nadolazećom starošću, i to nije pretjerano neugodno. Također znači da sam manje odgovoran za svoje postupke u poznim godinama – napisao je Einsten samo devet godina nakon što je formulirao opću teoriju relativnosti, a 19 godina poslije napisao je “sretan sam sa svojim radom, iako u ovoj i drugim stvarima shvaćam kako je genijalnost mladih dana iza mene”.

Njegova je sestra, pak, imala posve drugačiji životni put. Kao osnovnoškolka s roditeljima se preselila u Milano, gdje je pohađala njemačku školu, dok je Albert ostao u Minhenu kako bi priveo kraju školovanje. Maja je u Berlinu, Bernu i Parizu završila studij romanskih jezika i kulture te književnosti. Godinu dana nakon diplome udala se za advokata Paula Wintelera, a Italija im je obilježila život. Godine 1922. preselili su se iz Luzerna u Colonnatu kraj Firence.

Kada se nad Evropom nadvila sjena nacizma i fašizma, a Benito Mussolini uveo svoje anti-semitske zakone Albert je sestri ponudio da dođe stanovati s njim, koji je pobjegao iz Njemačke iz istog razloga, u Princeton u SAD-u. Maja je otišla bratu, te više nikada nije vidjela supruga. Godine 1946. preživjela je moždani udar i preminula 1951. godine, četiri godine prije brata. Bračni par Winteler-Einstein bili su vlasnici vile u Toskani, koju je vrlo rado posjećivao i Einstein. Vila Samos, kako su je prozvali, imala je golem vrt prepun smokvi, maslina i badema, a Eistein je uživao u “zemlji Galilea Galileja”.

Tamo su se, osim porodice Einstein, okupljali i lokalni umjetnici, posebno židovskog porijekla. U svojim pismima sestri koju je premalo viđao proslavljeni fizičar piše i svojim hobijima poput sviranja violine i jedrenja, pa sve do turbulentnog odnosa s prvom suprugom Milevom Marić, no vrlo je rijetko pisao o svojim postignućima u znanosti.

– Mi u fizici teturamo po mraku, svaki je potpuno skeptičan oko onoga u što njegov kolega vjeruje cijelim srcem. Svi su konstatno pod stresom, nema odmora. Barem se tiješim time da su mnoga moja postignuća postala temelj naše nauke – kaže u jednom pismu Einstein, a Venning navodi kako je to jedan od rijetkih trenutaka kada se osvrnuo na svoj veliki uspjeh.

– Postao sam jako voljen, i mnogi mi zavide – napisao je pomirljivo i iskreno fizičar sestri i njenom suprugu, a kada je njegov rad u Njemačkoj proglašen ‘židovskom naukom’ te kada se Einstein, koji se bojao za svoj život, odriče njemačkog državljanstva i bježi u Ameriku, piše sestri o tome kako ga taj odlazak tišti jer zna da će mu se promijeniti cijeli život.

– Što će se samnom desiti ako se sljedeće godine vratim s Princetona, hoće li to uopće biti moguće. Jedine konstante su zvijezde i matematika – zapisao je.

Cijene pisama će se kretati između 6.000 i 9.000 funti.