Život i zdravlje

istaknuti njemački fizičar

Einstein u pismu sinu 1935. godine: Zabrinut sam zbog mogućeg rata na tlu Evrope

06/03/2019

Na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalemu izloženo je 110 dokumenata koje je rukom pisao istaknuti njemački fizičar Albert Einstein. Riječ je dokumentima koji ranije nisu objavljivani, a koja je porodica Grown Goodman iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) poklonila Univerzitetu u Jerusalemu

Na Hebrejskom univerzitetu, u Jerusalemu izloženo je 110 dokumenata koje je rukom pisao istaknuti njemački fizičar Albert Einstein, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je dokumentima koji ranije nisu objavljivani, a koja je porodica Grown Goodman iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) poklonila Univerzitetu u Jerusalemu.

Pomenuti dokumenti po prvi put su otvoreni za javnost na izložbi u Jerusalemu, a u povodu 140 godina od rođenja Nobelom nagrađenog fizičara Einsteina.

Među dokumentima su naučni radovi koje je Albert Einstein pisao, kao i pismo koje je 1935. godine poslao svom sinu Hansu Albertu.
U pismu koje sinu u Švicarskoj šalje svega četiri godine prije početka Drugog svjetskog rata, Einstein piše kako je zabrinut zbog mogućeg rata na tlu Evrope.

“Vjerujem da su se stvari u Njemačkoj počele mijenjati. Nadajmo se da neće doći do Prvog rata u Europi. Njemačko naoružavanje može biti opasno, ali ostatak Evrope, prvenstveno Englezi, stvar shvataju ozbiljno”, napisao je Einstein.

Njemački fizičar-teoretičar i najistaknutiji začetnik novog doba u fizici Albert Einstein rođen je 14. marta 1879. godine u njemačkom gradu Ulmu, u porodici njemačkog Jevreja i trgovca hemikalijama i elektrotehničkim materijalom, a kojima je trgovao najprije u Njemačkoj, zatim u Švicarskoj i potom u Italiji.

Sve do svoje treće godine Albert nije progovorio, ali je pokazivao nevjerovatnu radoznalost i brilijantnu moć shvatanja kompliciranih matematičkih koncepata.

Za radove na polju kvantne teorije dodijeljena mu je 1921. Nobelova nagrada. Razvio je teoriju fizičkog polja tražeći vezu među gravitacijskim i elektromagnetskim poljem.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.