Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

O koronavirusu

Epidemiolog Zvizdić: Građani moraju shvatiti da je ovo jako ozbiljna situacija

sarajevo vrijeme korona

Budući da je broj zaraženih koronavirusaom nizak, Zvizdić ističe da su mjere adekvatne, ali da će povećanjem broja inficiranih naredbe biti strožije, kao u Italiji ili Španiji

Virusolog i epidemiolog, profesor Šukrija Zvizdić upozorio je da se građani moraju pridržavati naredbi Federalnog štaba civilne zaštite te da moraju svakodnevni način života prilagoditi novonastaloj situaciji.

– Građani moraju shvatiti da je ovo jako ozbiljna situacija, jer virusna infekcija može trajati kraće ili duže, ukoliko budemo neodgovorni – istakao je Zvizdić za Fenu.

Naglasio je da građani trebaju shvatiti da izlaženje iz stana i svi socijalni kontakti moraju biti svedeni na najmanji moguću mjeru.

– Sve zdravstvene usluge, koje nisu urgentne, moraju se svesti na najmanju mjeru, jer se građani kod ljekara mogu inficirati i pogoršati svoje zdravstveno stanje – kazao je.

Budući da je broj zaraženih koronavirusaom nizak, Zvizdić ističe da su mjere adekvatne, ali da će povećanjem broja inficiranih naredbe biti strožije, kao u Italiji ili Španiji.

Kao primjer strožih pravila, naveo je Srbiju, u kojoj je angažovana vojska i gdje su na snazi apsolutne mjere i kontrola.

– Ako se ne budemo ponašali prema ovim naredbama, onda dolaze još rigoroznije zabrane – istakao je.

Zvizdić kaže da se ne može predvidjeti do kada će trajati epidemija, jer je to novi virus.

– Svo stanovništvo na svijetu nema iskustvo sa novim virusom, tako da ne možemo znati šta će se desiti – zaključio je Zvizdić u razgovoru za Fenu.