Život i zdravlje

O koronavirusu

Epidemiolog Zvizdić: Građani moraju shvatiti da je ovo jako ozbiljna situacija

18/03/2020

Budući da je broj zaraženih koronavirusaom nizak, Zvizdić ističe da su mjere adekvatne, ali da će povećanjem broja inficiranih naredbe biti strožije, kao u Italiji ili Španiji

Virusolog i epidemiolog, profesor Šukrija Zvizdić upozorio je da se građani moraju pridržavati naredbi Federalnog štaba civilne zaštite te da moraju svakodnevni način života prilagoditi novonastaloj situaciji.

– Građani moraju shvatiti da je ovo jako ozbiljna situacija, jer virusna infekcija može trajati kraće ili duže, ukoliko budemo neodgovorni – istakao je Zvizdić za Fenu.

Naglasio je da građani trebaju shvatiti da izlaženje iz stana i svi socijalni kontakti moraju biti svedeni na najmanji moguću mjeru.

– Sve zdravstvene usluge, koje nisu urgentne, moraju se svesti na najmanju mjeru, jer se građani kod ljekara mogu inficirati i pogoršati svoje zdravstveno stanje – kazao je.

Budući da je broj zaraženih koronavirusaom nizak, Zvizdić ističe da su mjere adekvatne, ali da će povećanjem broja inficiranih naredbe biti strožije, kao u Italiji ili Španiji.

Kao primjer strožih pravila, naveo je Srbiju, u kojoj je angažovana vojska i gdje su na snazi apsolutne mjere i kontrola.

– Ako se ne budemo ponašali prema ovim naredbama, onda dolaze još rigoroznije zabrane – istakao je.

Zvizdić kaže da se ne može predvidjeti do kada će trajati epidemija, jer je to novi virus.

– Svo stanovništvo na svijetu nema iskustvo sa novim virusom, tako da ne možemo znati šta će se desiti – zaključio je Zvizdić u razgovoru za Fenu.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.