Život i zdravlje

savjet nutricionista

Evo kako prati voće i povrće, jedna metoda se ne preporučuje

31/05/2021

Evo kako biste trebali prati voće i povrće

Znamo da je svježe voće i povrće zdravo. No možda se pitate treba li ga i kako uopće prati?

Nutricionistica Cynthia Sass za časopis Health odgovorila je na pitanje koji je najbolji način za pranje svježih proizvoda.

Zašto treba prati voće i povrće?

Svježe voće i povrće pere se kako bi se isprali zemlja, mikrobi i pesticidi. Zemlju je ponekad moguće vidjeti na povrću, ali mikrobiološki patogeni, poput E. coli, salmonele i mikroba koji uzrokuju norovirus, nisu vidljivi golom oku.

Istraživanja su povezala ostatke pesticida i s negativnim učincima na zdravlje. Primjera radi, prehrambeni pesticidi mogu biti povezani s negativnim reproduktivnim posljedicama za žene, posebno s manjom vjerovatnošću za trudnoću. Prema studiji objavljenoj u časopisu Human Reproduction Consumption, jedenje proizvoda s visokom razinom ostataka pesticida može negativno utjecati i na plodnost muškaraca.

Evo kako biste trebali prati voće i povrće

Prvo, jedna metoda se ne preporučuje. Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) ne savjetuje pranje voća i povrća sapunom ili deterdžentom.

“Svježi proizvodi su porozni, tako da voće i povrće može apsorbirati sapun i deterdžente i, unatoč temeljitom ispiranju, može vam pozliti ako ih konzumirate”, navode.

Umjesto toga, sve voće i povrće temeljito isperite pod hladnom vodom. A čvrste proizvode, poput krastavaca, možete i oribati čistom četkom.

“Nakon pranja osušite proizvode čistom krpom ili papirom kako biste uklonili eventualne bakterije koje mogu biti prisutne na površini”, piše FDA.

Kod već narezanog povrća ili voća, za koje je navedeno da su “oprani i spremni za jelo”, pranje nije potrebno prije konzumacije, dodaje FDA.

Pranje voća i povrća vodom uklonit će čak i pesticide?

Studija iz 2018., objavljena u Journal of Science of Food and Agriculture, kaže da se pranjem ili namakanjem voća i povrća vodom pesticidi mogu ukloniti samo do određenog stepena. Ako i kad je moguće, najsigurnije je ukloniti koru voća i povrća. No važno je napomenuti da su blagodati jedenja pet do sedam porcija proizvoda dnevno veće od rizika koje nose pesticidi. Drugim riječima, čak i ako pranje ne uklanja potpuno ostatke pesticida, bolje ćete zaštititi svoje zdravlje konzumiranjem voća i povrća nego da ga izbjegavate.

U usporedbi s konvencionalno uzgojenim povrćem i voćem, organsko uzgojeni proizvodi sadrže niže razine ostataka pesticida. Međutim, čak i organski, svježi proizvodi moraju se oprati prije nego što ih konzumirate.

Može li se voće i povrće prati octom?

Možda ste čuli da je ocat jedan od najučinkovitijih proizvoda za čišćenje, pa ga neki koriste i za pranje voća i povrća. Stoga je jedna studija proučavala učinkovitost različitih metoda pranja. Salata, brokula, jabuke i paradajz su bili izloženi bakterijama pa čišćeni običnom vodom, 5 postotnom otopinom octa i 13 postotnom otopinom limuna.

Istraživači su otkrili da se rezultati malo razlikuju ovisno o vrsti proizvoda. Naprimjer, prethodno namakanje vodom prije ispiranja značajno je smanjilo bakterije u jabukama, paradajzu i zelenoj salati, ali ne i u brokuli. A nivo bakterija na površini salate nakon namakanja u otopinama limuna ili octa nisu se značajno razlikovale od onih na salati natopljenoj u hladnoj vodi iz slavine.

Međutim, sveukupno, naučnici su utvrdili da je najbolji pristup prije konzumiranja pranje proizvoda pod hladnom, tekućom vodom iz slavine i trljanje ili četkanje tamo gdje je to primjenjivo.

Sigurnost proizvoda ne odnosi se samo na pranje

Osim pranja proizvoda, postoje i drugi važni savjeti za čuvanje voća i povrća. Prvo, odaberite proizvode koji nemaju oštećenja. Također, u hladnjaku držite voće i povrće podalje od hrane poput sirovog mesa, peradi i plodova mora. Kad pripremate hranu, obavezno koristite zasebnu dasku za rezanje povrća i voća.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.