Evo šta se događa ako patite od seksomnije

seks

Seksomnija, iako možda tako ne zvuči po imenu, za one koji pate od nje itekako je ozbiljno stanje, koje može uništiti vezu, ali i osobu strpati u zatvor.

Naime, seksomnijaci se seksaju ili masturbiraju u snu, a sljedeći dan ničeg se ne sjećaju.

Robotski seks

“Motor radi, ali nema vozača za upravljačem”, riječi su kojima je jedan odvjetnik opisao to stanje. Nije govorio o pokvarenom automobilu već je branio klijenta u slučaju silovanja. Naime, on se nije ni sjećao seksa sa ženom koja ga je optužila za seksualno zlostavljanje, niti je imao kontrolu nad sobom.

No u posljednje vrijeme, piše News.com.au, seksomnija se sve više koristi kao obrana u slučajevima silovanja širom svijeta. Prošle godine naslovnice u Velikoj Britaniji punio je slučaj u kojem je Lawrence Barilli oslobođen optužbe za silovanje jer pati od seksomnije.

Njegova žena sudu u Glasgowu rekla je kako se “budila s njim dok ju je seksao”. “Nisam znala što da mislim, mislila sam da je to možda njegov način da začini vezu”, rekla je. On je inzistirao da se ne sjeća tih “incidenata”, za koje je žena rekla da ih je bilo “nekoliko stotina”. Kad ga je pitala o tome, rekao joj je da je riječ o seksomniji, a sud ga je oslobodio optužbe za silovanje.

Stručnjaci kažu da je seksomnija vrsta parasomnije, abnormalnog ponašanja koje se pojavljuje za vrijeme dubokog spavanja. Tokom epizode, netko sa seksomnijom dira se tokom sna, ili se pokušava seksati s onim tko je blizu njega.

Prema pričama onih koji su svjedočili slučajevima seksomnije riječ je o seksu koji nije sjajan, već je automatiziran i robotski.

Nema puno seksomnijaka

Seksomnija je poprilično rijetko stanje, navodi Index.hr, pogotovo u usporedbi s, primjerice, mjesečarenjem, a puno češće od nje pate muškarci. Klinički psiholog i profesor sa Sveučilišta Victoria u Melbourneu kaže kako je u 20 godina rada vidio “tek četiri ili pet pravih slučajeva seksomnije”.

“Ljudi koji pate od seksomnije obično imaju dužu povijest mjesečarenja ili drugih neobičnih ponašanja u snu”, rekao je za The Vice. “Osoba nema seksualne snove, već se ponaša automatizirano”, objasnio je.

Iako je uzrok još uvijek nepoznat, istraživači smatraju kako okidač za epizodu mogu biti stres, alkohol, tablete za spavanje ili nedostatak sna. Liječenje uključuje meditaciju za poboljšanje kvalitete sna, savjetovanje sa stručnjakom te izbjegavanje alkohola i tableta za spavanje.