Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evo šta se događa vašem tijelu ako ne pijete alkohol mjesec dana

pivo

U svijetu je pokrenuta kampanja Sober for October (Trijezni u oktobru) koja želi potaknuti ljude da se potpuno odreknu alkohola u tom mjesecu. Odricanje od alkohola čini mnogo dobra vašem tijelu, a Business Insider nabrojao je nekolicinu stvari koje se dogode organizmu kada se alkohol potpuno eliminira.

Prvi oporavak osjetit će vaša jetra, ali oporavak jetre ovisi o njezinom stanju. Ipak, 31 dan (koliko broji oktobar) bez cuge znatno će oporaviti jetru.

Vaš san će se odmah popraviti. Alkohol i u najmanjim količinama loše utječe na kvalitetu sna, a pijana subotnja noć je za spavanje katastrofalna. Naime, nakon težih pijanstava često dolazi do preskakanja REM faze u kojoj se gubi osjećaj krivnje, pa se često nedjeljom ujutro ljudi bude s velikim osjećajem krivnje zbog alkohola.

Alkohol utječe i na plodnost, i kod muškaraca i kod žena. Što više partneri piju, manje su im šanse da će doći do začeća. Manje alkohola, više šanse za uspješno začeće i zdravu trudnoću.

Ipak, za teže slučajeve, mogli bi se dogoditi simptomi poput glavobolje i mučnine. U ovom slučaju, najbolje bi bilo postepeno se odricati alkohola, a ne naglo prekinuti.

Alkohol je takozvani depresiv. Iako u startu čini da se osjećate bolje, na duge staze se vjerovatno nećete osjećati dobro, a povezuje se i sa suicidalnim mislima, gubitkom pamćenja i samopovrjeđivanjem.

Još neki od mogućih benefita ostavljanja alkohola na neko vrijeme su zdravija koža, smanjen rizik od gojaznosti i nekih tipova kancera.

Onaj najočitiji razlog je, naravno, štednja novca.