Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

istraživanje

U koje doba dana je najlakše zatrudniti

ginekolog
FOTO: Screenshot / youtube.com/@MadPASMR

Istraživanje je provedeno na osnovu 12.245 uzoraka od 7068 muškaraca u dobi od 25 do 40 godina

Mnogo je razloga zbog kojih neke žene ne mogu zatrudniti. Problem se može skrivati u načinu života, hormonskoj neravnoteži, lošoj prehrani, genetskim predispozicijama, ali i u vašim ili partnerovim ozbiljnim medicinskim problemima.

No, kada je trudnoća u pitanju, možda samo jednostavno uporno vodite ljubav u pogrešno doba dana. Naime, istraživanje provedeno u Univerzitetskoj bolnici u Zürichu otkrilo je da sjeme, baš poput ljudi, ima svoj 24-satni “tjelesni” sat.

Najbrža i najaktivnija je ujutro prije 7:30. Pokazalo se da je tada najviša koncentracija, ukupnog broja plodnih jajašca i normalne morfologije.

“Kvaliteta je bila najveća ujutro i tada bi se mogla koristiti za poboljšanje prirodne plodnosti”, objasnila je glavna autorica ovog istraživanja dr. Brigitte Leeners.

Inače, istraživanje je provedeno na osnovu 12.245 uzoraka od 7068 muškaraca u dobi od 25 do 40 godina.

Osim toga, proljeće je idealno vrijeme za planiranje proširenja porodice jer su muškarci najplodniji u martu, aprilu i maju. Međutim, topla ljeta značajno smanjuju broj plodnih jajašca potrebnih da bi se ostvarila trudnoća, pokazala je studija objavljena u časopisu Chronobiology International, piše Mummy Pages.