zdrave namirnice

Evo za šta su sve dobri kiseli kupus i rasol

kiseli-kupus

Po sadržaju vitamina C može se mjeriti s limunom i narandžom

Kupus je doista čudesna namirnica. Ne samo što je bogat mineralima nego se oni nalaze u omjerima koje tijelo najlakše može iskoristiti.

Iako se kuhanjem njegova korisnost smanjuje, sve što vrijedi za svježi vrijedi i za kiseli kupus.

Kupus je jedna od rijetkih namirnica čija se nutritivna svojstva povećavaju tokom procesa kiseljenja. Tako se fermentacijom stvara i vitamin B12, koji se inače nalazi isključivo u namirnicama životinjskog podrijetla, stoga se kiseli kupus osobito preporučuje veganima i vegetarijancima.

Po sadržaju vitamina C može se mjeriti s limunom i narandžom. Tokom dugih plovidbi pomorci su u potpalublju obavezno prevozili drvene kace pune kiselog kupusa kako mornari ne bi oboljeli od nedostatka vitamina C, odnosno skorbuta.

Čak je i tečnost dobivena kiseljenjem kupusa ljekovita. Rasol se kod nas udomaćio kao napitak koji pomaže kod svih tegoba vezanih uz probavni trakt te kao narodni lijek za smanjivanje oteklina na zglobovima.

Eksperimentalno je dokazano da se sokom od svježega kupusa uspješno liječe čir na želucu i upala debelog crijeva. Pretpostavlja se da je za to zaslužan vitamin U, čiji manjak u želucu i crijevima stvara preduvjete za razvoj čira. Sok od svježega kupusa potiče izmjenu tvari u ćelijama i povoljno djeluje na sluzokožu crijeva.

Pomiješan sa sokom od mrkve i repe odličan je napitak za one koji pate od manjka kalcija. Također se preporučuje ženama u srednjim godinama kako bi se zaustavio proces osteoporoze. Djeluje na dobro raspoloženje, zahvaljujući boljem iskorištavanju bjelančevina, čini organizam otpornijim na stres te aktivira izmjenu tvari.