Život i zdravlje

Nekoliko razloga

Evo zašto vam u restoranima hljeb donesu prije jela

15/08/2020

Kuhar odgovorio na pitanje

Jeste li se ikad pitali zašto peciva i hljeb u restoranu dobijete prije pravog jela? Rasprava o tome razvila se na društvenoj mreži Quora, na kojoj korisnici postavljaju pitanja i daju odgovore na brojne teme.

U raspravu se uključilo više od 100 ljudi, a jedan od najboljih odgovora, sudeći prema broju glasova, dao je kuhar Russ Adams iz Washingtona. On kaže da hljeb, pecivo, pereci ili šta već restoran poslužuje prije hrane imaju više svrha.

“Prvo da ožednite. Žedni ljudi naručuju pića”, piše te dodaje kako su marže na pića veće nego na hranu. “Drugo, hljeb (ili što već) pokreće probavu i zapravo vas čini još gladnijima nego što ste bili kad ste sjeli”, nastavlja. Dodaje kako je treći razlog da se rasterete konobari, s obzirom na to da ih mušterije onda manje traže.

Neki su pisali kako je jedan od razloga to što će mušterije vjerovatno to zapamtiti i ponovo se vratiti u isti restoran. “Možda ostave i veću napojnicu”, objašnjava jedan korisnik Quore. Neki su dodali kako u restoranima to rade kako bi usporili narudžbe, odnosno imali više vremena pripremiti sve ostalo dok hljeb okupira ljude.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.