Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evo zbog čega se Nikola Tesla nikada nije ženio

nikola tesla

Na današnji dan prije tačno 162 godine u selu Smiljani pored Gospića rođen je Nikola Tesla. Život Nikole Tesle bio je neobičan, a na Balkanu, osim rasprave o njegovoj nacionalnosti, često na red dolazi i priča o tome zašto se nikada nije oženio.

Iako je radni vijek proveo u Americi, Tesla je održavao jake veze sa srpskim intelektualcima, a jedan od njih bio je Laza Kostić. U dokumentarcu o životu Laze Kostića usputno se spominje njegovo prijateljstvo s genijalnim Teslom, ali i njegova želja da ga oženi najljepšom i najbogatijom djevojkom u tadašnjoj Srbiji, Lenkom Dunđerski.

Lenka Dunđerski je bila kći najbogatijeg Srbina, Lazara Dunđerskog, i najpoželjnija udavača svog doba. Zapravo je Laza Kostić bio zaljubljen u Lenku, a pretpostavlja se da ju je htio udati za Teslu kako bi je, zbog njihove zabranjene ljubavi, zauvijek udaljio od sebe.

Izvori navode da su se Laza Kostić i Nikola Tesla jedno vrijeme dopisivali na temu njegove ženidbe Lenkom, a o tome su razgovarali i pri jednom susretu u Pešti.

Tesla je odbio ženidbu riječima: “Svijeća ne može gorjeti na dva kraja, ja sam se odavno s naukom vjenčao.”

O odluci da život provede kao neženja Tesla je govorio i u intervjuu koji je dao za Galveston Daily News 1924. godine.

“Uvijek sam mislio da žena posjeduje one delikatne kvalitete uma i duše koji su je po tom pogledu učinili superiornom u odnosu na muškarca. Stavljao sam je na uzvišeni pijedestal, figurativno govoreći, i po nekim nesumnjivo važnim svojstvima smatrao znatno višom od muškarca. Obožavao sam stopala stvorenja koje sam uzdigao na tu visinu i, kao svaki pravi obožavatelj, osjećam sam se nedostojnim predmeta tog obožavanja. Sada je nježna žena blagog glasa kakvu sam obožavao praktično nestala. Na njeno mjesto je došla žena koja misli da je njen glavni uspjeh u životu da se što više izjednači s muškarcem – odijevanjem, glasom i postupcima, u sportovima i dostignućima svake vrste”, rekao je Tesla.