temperaturni rekordi

Evropa na udaru jednog od najjačih toplotnih talasa u historiji, požari prijete

Summer in Lower Saxony
18 July 2022, Lower Saxony, Laatzen: A cyclist rides across Hildesheimer Straße at sunrise. Germany is facing a heat wave. On Tuesday, widespread temperatures will reach over 35 degrees, in the west up to 40 degrees, according to the German Weather Service. Photo: Julian Stratenschulte/dpa Photo: Julian Stratenschulte/DPA

Ovo je drugi toplotni val koji je zahvatio dijelove Evrope u nekoliko sedmica. Naučnici krive klimatske promjene i predviđaju češće i intenzivnije epizode ekstremnih vremenskih uslova poput toplotnih valova i suše

Francuska se u ponedjeljak priprema za vrhunac toplinskog vala koji je zahvatio zemlju, s ekstremnim temperaturama koje se očekuju iz Sredozemlja, dok šumski požari nastavljaju bjesnjeti širom Evrope.

Prognostičari su stavili 15 departmana u Francuskoj na najviše stanje pripravnosti zbog ekstremnih temperatura, uključujući Gironde na jugozapadu, gdje su šumski požari već izazvali pustoš.

Dolazi to u trenutku kada su se vatrogasci borili da obuzdaju požare širom jugozapadne Evrope jer toplotni val nije pokazivao znakove popuštanja, a Britanija je spremna postaviti nove temperaturne rekorde ove nadolazeće sedmice.

Požari u Francuskoj, Grčkoj, Portugalu i Španiji uništili su hiljade hektara zemlje i natjerali hiljade stanovnika i turista na bijeg.

Ovo je drugi toplotni val koji je zahvatio dijelove Evrope u nekoliko sedmica. Naučnici krive klimatske promjene i predviđaju češće i intenzivnije epizode ekstremnih vremenskih uslova poput toplotnih valova i suše.

U Francuskoj, u šumi Landes, u jugozapadnoj regiji Aquitaine, temperature su bile iznad 42C, prema prognostičaru Olivieru Proustu.

A Bretanja, koja je donedavno izbjegla najgore vrućine, mogla bi zabilježiti temperature i do 40C, kažu stručnjaci, što bi bio rekord za regiju.

Do sinoć, požari u Girondeu, koji bjesne od utorka, već su uništili 13.000 hektara, potaknuti jakim vjetrovima i prisilivši na evakuaciju 16.200 turista, rekli su dužnosnici vatrogasne službe.

Ali ekipe koje se bore s plamenom morat će se boriti s visokim temperaturama u ponedjeljak. To je jedno od područja za koje je izdato upozorenje na “crveni alarm” za toplotni val.

“U određenim zonama na jugozapadu to će biti apokalipsa vrućine”, rekao je za AFP prognostičar Francois Gourand iz Meteo-Francea.

Očekuje se da će temperature širom Francuske biti iznad 30C, ali između 38 i 40 stepeni u zapadnoj polovici zemlje.

Dužnosnici u nekoliko regija u međuvremenu su također izdali upozorenja na zagađenje zbog visokih koncentracija ozona.

Francuski biciklist Mikael Cherel, koji je u nedjelju sudjelovao u 15. etapi Tour de Francea između Rodeza i Carcassonnea u južnoj Francuskoj, opisao je “vrlo, vrlo teške uslove”.

“Nikad nisam osjetio tako vruć dan na biciklu. To stvarno nije bio piknik.”

U Španiji su vlasti izvijestile o oko 20 šumskih požara koji još uvijek izvan kontrole bjesne u različitim dijelovima zemlje od juga do Galicije na krajnjem sjeverozapadu, gdje su požari uništili oko 4500 hektara zemlje.

U požarima je već poginulo nekoliko djelatnika hitne pomoći od prošle sedmice, posljednja prijavljena žrtva je vatrogasac koji je poginuo kasno u nedjelju dok se borio s požarom na sjeverozapadu zemlje. Vatrogasci su uspjeli stabilizirati šumski požar koji je poharao 2000 hektara šuma i grmlja u južnoj regiji Andaluzije, rekao je regionalni čelnik Juan Manuel Moreno.

Požar je izbio u petak u planinskom lancu Mijas u unutrašnjosti od južnog obalnog grada Malage i potaknuo je evakuaciju oko 3000 ljudi.

Otada se oko 2000 ljudi vratilo kući i sada kada se požar stabilizirao, Moreno je rekao da bi preostale evakuirane osobe mogle učiniti isto. Vatrogasac je preminuo od opeklina u nedjelju dok se borio s požarom u španskoj sjeverozapadnoj pokrajini Zamora, saopćila je regionalna vlada.

Španski premijer Pedro Sánchez izrazio je “sućut i naklonost” porodicama i kolegama stradalih. “Nema riječi kojima bih mogao izraziti zahvalnost onima koji se bez odmora bore s požarima za njihov neizmjerni rad. RIP”, dodao je u tvitu.

Sanchez bi u ponedjeljak trebao posjetiti teško pogođenu istočnu regiju Extremadura u kojoj već danima bjesne razni požari.

Smrt vatrogasca dolazi nakon što je pilot prošle sedmice poginuo kada se njegov avion srušio u sjevernom Portugalu, a dva člana posade poginula su u Grčkoj kada je njihov helikopter pao u more. Ekstremna vrućina također je odnijela živote dvojice muškaraca u Španiji tokom vikenda.

50-godišnji muškarac u Torrejon de Ardozu, nedaleko od Madrida, preminuo je u nedjelju nakon što je doživio toplotni udar dok je bio u šetnji, saopćile su lokalne hitne službe.

A u subotu je 60-godišnji čistač ulica u Madridu preminuo nakon što je prethodnog dana pretrpio toplotni udar dok je radio. U Portugalu je gotovo cijela zemlja ostala na visokom stepenu pripravnosti za šumske požare uprkos blagom padu temperatura, nakon što su u četvrtak dosegle 47C – rekord za mjesec juli.

Samo je jedan veći požar gorio u nedjelju na sjeveru. U požarima je poginulo dvoje, ozlijeđeno oko 60 i uništeno između 12.000 i 15.000 hektara zemlje u Portugalu.

U Ujedinjenom Kraljevstvu meteorološka služba izdala je prvo “crveno” upozorenje za ekstremne vrućine, upozoravajući da postoji “rizik po život”. Met Office je naveo da bi temperature u južnoj Engleskoj mogle premašiti 40C u ponedjeljak ili utorak po prvi put, što je navelo neke škole da kažu da će ostati zatvorene sljedeće sedmice. Organizatori četverodnevnog marša u Nizozemskoj otkazali su zbog ekstremne vrućine prvi dan masovne manifestacije koja je trebala početi u utorak.

Živa bi u utorak trebala doseći 38C u dijelovima Nizozemske.