Evropa sve starija i malobrojnija, Afrika “buja”

penzioneri evropa

Francuski predsjednik Emmanuel Macron optužen je da je rasista, jer je izjavio da su žene koje imaju sedmoro ili osmoro djece odgovorne za trenutno stanje na afričkom kontinentu, što predstavlja “civilizacioni izazov”.

Međutim, UN navode da je Macron bio u pravu, jer, prema godišnjem demografskom izvještaju svjetske organizacije, jedna šestina stanovništva svijeta živi u Africi.

U istom izvještaju predviđa se da će do 2050. godine na Crnom kontinentu živjeti četvrtina svjetske populacije, a do kraja vijeka trećina.

U današnjoj Africi stopa nataliteta je četvorostruko veća od mortaliteta.

Prema podacima u izvještaju za ovu godinu, stopa plodnosti je 4,5 djece po ženi u Africi, a u Evropi 1,6.

Tokom narednih 30 godina, očekuje se da će broj stanovništva na Crnom kontinentu biti povećan za milijardu.

Italijanski novinar i pisac Giulio Meotti u tekstu za portal “Gatestone Institute” podsjeća da, kada je Njemačka nedavno otvorila vrata za više od milion ljudi iz Azije i Afrike, pristalice tog poteza govorile su da to nije ništa u odnosu na 500 miliona Evropljana.

“To je bilo pogrešno poređenje jer ispravno bi bilo između nedavnih dolazaka i novih rađanja u Evropi. Tokom 2015. i 2016. godine, na Starom kontinentu je rođen 5,1 milion djece.

U istom periodu, u Evropu je stiglo 2,5 miliona migranata”, ukazuje Meotti na izvještaj istraživačkog centra “Piu”.

U brojnim evropskim državama, poput Francuske, zabranjeno je objavljivanje broja novorođenčadi prema etničkom porijeklu, pa se ne može znati koliko je djece rođeno u muslimanskoj zajednici.

Tokom pedesetih godina prošlog vijeka Evropljana je bilo oko 549 miliona, ove godine populacija broji 742 miliona, 2050. biće ih oko 715 miliona, a već u 2100. godini 653 miliona.

Tokom narednih 30 godina, usljed demografskog kraha, Evropa će ostati bez 30 miliona ljudi, a do kraja vijeka bez gotovo 100 miliona.

“Ne postoji sumnja da će sve veća afrička populacija pokušati i u narednom periodu da dođe do obala bogate, senilne Evrope, koja već prolazi kroz unutrašnju demografsku revoluciju.

Da bi očuvala svoju kulturu, Evropa mora da donese teške odluke i pitanje je da li će Stari kontinent zaštititi svoje granice i civilizaciju prije nego što bude preplavljen”, pita se Meotti.