Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mreža tunela

Farski otoci otvaraju kružni tok pod morem

farski kruzni (1)

Najniža tačka mreže tunela je 187 metara ispod nivoa mora

Farska ostrva će otvoriti podmorski kružni tok u sklopu mreže tunela nakon više od tri godine izgradnje. Podvodni tuneli povezuju ostrva Streymoy i Eysturoy u mrežu dugu oko 11 km.

Mreža bi trebala biti otvorena 19. decembra. Ona će stanovnicima olakšati putovanje, skraćujući vrijeme putovanja između glavnog grada Tórshavna i Runavíka sa sat i 14 minuta na samo 16 minuta, prenosi BBC.

Najniža tačka mreže tunela je 187 metara ispod nivoa mora. Kako bi se osigurala sigurnost onih koji koriste tunel, najstrmiji nagib nije veći od 5% nagiba, potvrdila je kompanija koja gradi tunel.

Kružni tok u sredini mreže sadržavat će umjetnička djela farskog umjetnika Trondura Paturssona. Umjetnost će se sastojati od skulptura i svjetlosnih efekata.

Oni koji koriste tunele morat će platiti cestarinu. Putnički automobili morat će platiti 75 danskih kruna (9,10 funti) u jednom smjeru a mještani se mogu pretplatiti na korištenje puta što će ga učiniti jeftinijim.

Probna vožnja koja uključuje hitne službe zakazana je za 17. decembar, javljaju lokalni mediji.

Mediji prenose da su ovi tuneli najveća infrastrukturna investicija ikada izvedena na Farskim ostrvima.

Trenutno se gradi još jedan tunel koji povezuje ostrva Sandoy i Streymoy. Što se tiče drugog tunela oko 60 posto radova na bušenju je završeno.

Farska ostrva, niz od 18 otočića u sjevernom Atlantiku smješteni na pola puta između Islanda i Norveške, čine autonomnu regiju Danske.

(Biznisinfo.ba)