Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Istraživanje pedijatara

Filmovi o superjunacima loše utiču na djecu

djeca

Superjunaci su pet puta češće bili upleteni u nasilje od superjunakinja.

Na djecu odlično utiče to što se ugledaju u filmske superjunake, zar ne? Netačno. Pedijatri smatraju da su dobri momci u filmovima mnogo nasilniji od loših.

Filmove o superjunacima vjerovatno povezujete sa pozitivnim lekcijama o pobjedama dobra nad zlim. Novo istraživanje, međutim, pokazuje da takvi filmovi zapravo šalju opasne poruke mladima jer nasilje svrstavaju među odlike.

Analiza deset filmova o superjunacima, snimljenim 2015. i 2016. godine, pokazala je da su protagonisti ili “dobri momci” u prosjeku imali 23 nasilna čina u jednom filmskom satu, a “loši momci” 18, prenosi agencija Hina.

Iznenađujuće, protagonisti su počinili i više ubistava.

Superjunaci su pet puta češće bili upleteni u nasilje od superjunakinja.

“Djeca i adolescenti superjunake vide kao dobre momke i na njih bi moglo uticati to što se u filmovima prikazuju kao osobe sklone rizičnom ponašanju i nasilju”, kaže Robert Olimpija, profesor pedijatrije na medicinskom fakultetu univcerziteta u Pensilvaniji i vodeći autor studije objavljene na konferenciji Američkog saveza pedijatara.

Ali to ne znači da superjunake ne treba gledati, kazao je naučnik John Miller koji je sarađivao na studiji. Ključ je, kako kaže, u razgovoru o posljedicama nasilja.

On preporučuje da porodica zajedno gleda film i zatim razgovara o nasilju.

To će djeci pomoći da razviju kritičko mišljenje o onome što gledaju i usklade to sa porodičnim vrijednostima.