Anel Okić

Filmske scene: Bh. hirurg opisao kako je Francuzu spasio život u avionu (VIDEO)

anel-okić

Objasnio je da je cijeli postupak trajao nekih pola sata, 45 minuta, dodavši da ga je cijelo vrijeme bilo strah da se nešto ne iskomplikuje

Zeničanin Anel Okić, hirurg u Kantonalnoj bolnici Zenica, nije ni slutio da će mu putovanje u Kolumbiju ostati doživotno u sjećanju, s obzirom na to da je na letu, koji je trajao 11 sati, u avionu Boing 787 spasio život Francuzu. Gostujući u “Novom danu” na televiziji N1, Okić je ispričao šta se dogodilo tokom leta.

Ispričao je da je posada tokom leta tražila medicinsko osoblje među putnicima, te da se on javio pošto je doktorima dužnost da odgovore na poziv.

– Došao sam na kraj aviona gdje je bio pacijent koji je bio jako uplašen, u relativno teškom stanju, teško je disao. Imao je jako povišenu temperaturu. Pitao sam o čemu se radu, kažu ujeo ga komarac. Kada sam vidio koljeno sigurno to nije bio komarac, moguće neki pauk ili reptil i to koljeno je bilo jako inficirano i jako otečeno – ispričao je.

Okić je dodao da je bila sreća što je on hirurg.

– Rekao sam im da se to mora evakuisati, tj. odstraniti jednom manjom ambulantnom operacijom. Oni su mene zamolili da dokažem da sam ljekar. Mi imamo licence naše komore i ja sam im to dao i u roku od pet minuta donijeli su svu opremu koja je na jednom zavidnom nivou – prisjetio se.

Dalje je naveo kako je jedna torba bila sa ljekovima, a druga sa medicinskim materijalom i opremom.

– Zajedno sa stjuartima i stjuardesama očistili smo to mjesto, koje je bilo izuzetno bolno. Teško je disao, rekao sam mu da se strpi malo i napravio sam dva mala reza i gnoj je počeo da izlazi. Nakon što smo očistili i previli ranu, među lijekovima je bio lijek protiv alergijskih reakcija, što i mislim da se desilo. Da je taj toksin, taj ugriz izazvao alergijsku reakciju i generalno trovanje organizma – pojasnio je Okić.

Napominje da se nakon infuzije pacijent vrlo brzo osjećao bolje, te opisao kako je pacijentu dao antibiotik.

– Među lijekovima bio je jedan antibiotik širokog spektra koji se daje u stražnjicu. Pošto nije imao gdje leći, prvi put u životu sam to dao u stojećem stavu – ispričao je.

Objasnio je da je cijeli postupak trajao nekih pola sata, 45 minuta, dodavši da ga je cijelo vrijeme bilo strah da se nešto ne iskomplikuje.