Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Filmski bijeg Srbina iz austrijskog zatvora

zatvor344

Bijeg zatvorenika porijeklom iz Srbije iz bolnice u austrijskom Schärdingu, koji se zbio ovog tjedna, bio je toliko spektakularan da su mu i austrijski mediji posvetili veliku pažnju.

Kako pišu austrijski mediji, a prenosi Blic, državljanin Srbije bio je u pritvoru u Subenu nakon što je osuđen zbog prevare i trebao je izdržavati kaznu do decembra 2019. godine.

On je u noći između petka i subote isprovocirao tuču sa zatvorenicima sa kojima dijeli ćeliju, pri čemu je zadobio povrede, međutim, sada, nakon što je pobjegao, ostali sudionici tuče tvrde da je sam sebe namjerno povrijedio.

Nakon što je zbog povreda prebačen u bolnicu u Schärding, drugi dan boravka posjetila ga je porodica, a sin mu je prošvercao mobitel, preko kojeg je kasnije dogovorio detalje svog bijega.

U ponedjeljak popodne počeo je povraćati po sebi, zbog čega je čuvar otvorio prozor, kako bi u prostoriju ušlo malo svježeg zraka.

No domišljati zatvorenik je upravo i čekao taj trenutak, pa se je zaletio prema prozoru i skočio s drugog sparata na ulicu gdje ga je u automobilu čekao sin.

Svega dvadeset kilometara od bolnice postavljena je policijska patrola koja je zaustavila auto, no u njemu je bio samo sin, dok je glava porodice pobjegla u nepoznatom smjeru.

Protiv sina je podignuta prijava za pružanje pomoći pri bijegu za što mu prijeti kazna do dvije godine zatvora.