Fočak u 82. godini ostvario želju i popeo se na Prenj

prenj

Godine nisu pokolebale Petka Janjića iz Foče da u 82. godini ispuni veliku želju i popne se na vrh Prenja, 2.155 metara iznad mora.

Janjić se, u društvu planinara iz Foče, popeo na Zelenu glavu – najvišu tačku Prenja, koja se nalazi iznad njegovog rodnog sela Gornje Bijele u opštini Konjic.

Oslanjajući se na drveni štap uz maglu, vjetar i kišu Janjić je na vrhu bio nakon više od dva časa pješečenja i penjanja uz klizave stijene.

On je istakao da mu je najteži dio puta bila završna dionica koja se može savladati samo uz pomoć sajli.

“Rekao sam sebi, dok sam još živ moram se popeti na Zelenu glavu. Uspon je bio naporan. Bilo je magle, vjetra, povremeno i kiše, ali želja sve pobjeđuje. Na vrhu sam se potpisao i koliko sam mogao vidjeti nema upisan niko mojih godina, svi su mnogo mlađi”, priča Janjić.

“Bio sam pomalo umoran, pomalo su me trnci prolazili, pošto imam gelere u tabanima i listovima, ali je uspon prošao bez posljedica”, ističe Janjić.

Za uspon na Prenj Janjić je imao je poseban motiv, a to je želja njegove supruge Stoje da joj donese vodu sa jednog od prenjskih izvora.

“Ova voda je posebna, nigdje je nema takve da tako dobro okrijepi. Hrana koja se sprema sa ovom vodom je izuzetno ukusna”, rekao je Janjić, koji je pet i po decenija u braku sa suprugom Stojom.