in memoriam

Fotoreporter “Cropixa” Srđan Vrančić Vrana umro na novinarskom zadatku

vrancic srdjan (1)

Fotografijom se aktivno bavio od 1979., a najviše reporterskom, sportskom i političkom fotografijom. Svoje prve radove prezentirao je početkom 80-tih u omladinskom listu Val

Fotoreporter hrvatske agencije “Cropix” Srđan Vrančić Vrana umro je u pedeset sedmoj godini života, na novinarskom zadatku kod mjesta Molunat u Konavlima, gdje je ronio u sklopu istraživačko-novinarskog projekta proučavanja podmorja Scuba Skener, javlja HND.

Fotografijom se aktivno bavio od 1979., a najviše reporterskom, sportskom i političkom fotografijom. Svoje prve radove prezentirao je početkom 80-tih u omladinskom listu Val.

Izvještavao iz ratova u Afganistanu, Siriji, Ukrajini…

Srđan Vrančić rođen je u Rijeci, 1. septembra 1965. godine. Cijeli život vezan mu je uz fotografiju i novinarstvo, a jedan je i od osnivača Jutarnjeg lista. Pet godina je obavljao funkciju urednika fotografije u JL-u, dok je zadnjih godina radio u fotonews agenciji Cropix.

Za potrebe izdanja EPH, odnosno Hanza medije, izvještavao je kao fotograf i novinar iz ratova u: Afganistanu, Srbiji-Kosovu, Libiji, Libanonu-Siriji, Krimu, Ukrajini, s antiglobalističkih nemira u Pragu, protesta u Istanbulu… Bio je i izvjestitelj i s velikih sportskih događanja, kao što su olimpijada u Torinu, svjetskih i evropskih prvenstva u nogometu, takmičenja u svjetskom kupu i svjetskih prvenstava u skijanju, s utrka F1 i mnogih drugih događaja. Njegove su fotografije dijelom postave u nekoliko muzeja: Muzej grada Rijeke, Muzej ratne fotografije u Zagrebu, Hrvatski školski muzej…

Bavio se podvodnom fotografijom

Hobistički se bavio podvodnom fotografijom od kraja osamdesetih, dok je aktivnu sportsku ulogu u Hrvatskom ronilačkom savezu započeo 2014. Zadnjih godina stalni je osvajač medalja, a 2017. osvojio je Prvenstvo Hrvatske u podvodnoj fotografiji. Iste godine na Kupu Hrvatske bio je drugoplasirani. Sudionik je ekskluzivnog finalnog takmičenja UWPM u Egiptu 2018.

Na Svjetskom prvenstvu u podvodnoj fotografiji, pod pokroviteljstvom CMAS-a (Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques), na Tenerifima 2019., kao član hrvatske reprezentacije osvojio je srebrnu medalju, dok je pojedinačno bio četvrti. Pobjednik je u hrvatskom dijelu Underwater Photo Marathona (2020), dok je u internacionalnom zauzeo 11 mjesto. Ronio je u Andamanskom moru i Tajlandskom zaljevu, Raja Ampat u Indoneziji, Tenerifima, Crvenom moru, Socorro Revillagigedo, Cenoteu i Karibima.

Ljubav prema moru i podmorju Vrana je iskazivao je cijeli život.

“Gotovo svih pet i po desetljeća svog života imao je nezadrživu potrebu glavu gurati pod morsku površinu, a kad se to spojilo s njegovom ljubavi prema fotografiji, dobili smo prvoklasnog podvodnog fotografa koji nas već godinama osvaja svojim prizorima iz tajanstvenih morskih prostranstava”, napisao je u jednoj reportaži o Vraninoj strasti novinar Tomislav Kukec.

Dobitnik nagrade Velebitska degenija

Vrana je bio i veliki ljubitelj skijanja te nije bilo novinarskih skijaških susreta i natjecanja na kojima ne bi osvojio poneku medalju. Volio je takmičenja, a i ove godine se kandidirao i za novinarsku nagradu Velebitska degenija, koju je dobio prije dvije godine za fotografiju bicikla kojeg izvlače s morskog dna. Dobitnik je najbolje sportske fotografije Zbora fotoreportera za 2014. godinu.

Vrančić je bio vrlo angažiran i kao dugogodišnji sindikalni povjerenik u Jutarnjem listu te je bio i jedan od autora Kolektivnog ugovora u tom dnevnom listu, prvog takve vrste potpisanog s privatnim izdavačem u hrvatskim medijima. Kao predstavnik zaposlenih obnašao je dužnost člana Nadzornog odbora Hanza medije. Hrvoje Zovko u ime Hrvatskog novinarskog društva izrazio je sućut porodici, kolegama i prijateljima prerano preminulog Srđana Vrančića.