Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nema dovoljno podataka

Francuska ne preporučuje vakcinu AstraZenece za starije od 65 godina

EU regulator za lijekove odobrio je vakcinu Oxford-AstraZeneca za sve odrasle osobe, ali na svakoj je članici da postavi vlastitu politiku uvođenja

Francuska zdravstvena uprava saopćila je da se vakcina protiv Covida koju je proizvela kompanija AstraZenece ne smije davati osobama starijim od 65 godina.

To je najnovija preporuka države članice EU koja odobrava vakcinu s takvim ograničenjima, navodeći nedovoljne podatke o njenjoj efikasnosti za starije ljude.

EU regulator za lijekove odobrio je vakcinu Oxford-AstraZeneca za sve odrasle osobe, ali na svakoj je članici da postavi vlastitu politiku uvođenja.

Zemlje EU suočene su s kritikama zbog spore kampanje vakcinacije, javlja BBC.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen posebno je na udaru kritika zbog vlastitog postupanja s uvođenjem vakcine, ali je u utorak u novinarskim intervjuima branila svoj stav.

– Uvjerena sam da je evropska strategija o vakcinaciji ispravna – rekla je za francuski Le Monde.

Kampanju vakcinacije pogodila su, između ostalog, kašnjenja u isporukama vakcina AstraZeneca i Pfizer. Komisija je prošle sedmice usmjerila pažnju na AstraZenecu, nakon što je kompanija saopćila da ne može isporučiti očekivane doze na vrijeme.