Život i zdravlje

borba s koronom

Francuska odobrila vakcinu Pfizer-BioNTech za djecu od pet do 11 godina

20/12/2021

Prošle je sedmice Francuska započela s vakcinacijom djece od pet do 11 godina pod medicinskim uslovima koji zahtijevaju posebnu zaštitu i pojačanu logistiku za kampanju vakcinacije sve djece u toj dobnoj grupi kada HAS to odobri

Francuski zdravstveni regulator Haute Autorite de Sante (HAS) odobrio je vakcinu Pfizer-BioNTech protiv COVID-19 za svu djecu u dobi od pet do 11 godina.

Vakcina, koja će biti primjenjivana u pedijatrijskim bolnicama kada postane dostupna u široj populaciji, pokazala je veliku efikasnost među djecom, izjavila je Lise Alter, jedna od ljekara zaduženih za procjenu rizika od novih lijekova.

– HAS predlaže da svi roditelji koji to žele mogu poslati na vakcinaciju svoju djecu u dobi od pet do 11 godina – dodala je.

Prošle je sedmice Francuska započela s vakcinacijom djece od pet do 11 godina pod medicinskim uslovima koji zahtijevaju posebnu zaštitu i pojačanu logistiku za kampanju vakcinacije sve djece u toj dobnoj grupi kada HAS to odobri.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je prošle sedmice da se zalaže za vakcinaciju djece, ali je dodao da to treba ostati odluka roditelja, prenosi Reuters.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.