nakon pritiska javnosti

Francuska postavlja starosnu granicu za pristanak na seks na 15 godina

Nastojanje da se postavi prva starosna granica za pristanak na seksualni odnos u Francuskoj prije tri godine uslijed globalnog pokreta #MeToo nije uspjela zbog zakonskih komplikacija

Francuska vlada želi postaviti starosnu granicu za pristanak na seksualni odnos na 15 godina i olakšati kažnjavanje seksualnog zlostavljanja djece, usred sve većeg pritiska javnosti i vala svjedočenja na internetu o silovanjima i drugom seksualnom nasilju.

Nazivajući takav odnos prema djeci “nedopustivim”, ministarstvo pravde je u saopćenju navelo da je “vlada odlučna da brzo reaguje kako bi sprovela promjene koje očekuje naše društvo”, javlja AP.

– Čin seksualne penetracije odrasle osobe prema maloljetnicima mlađim od 15 godina smatrat će se silovanjem – rekao je u utorak ministar pravde Eric Dupond-Moretti na televiziji France-2. Više se neće moći navoditi kao razlog pristanak da bi se umanjile optužbe, ali izuzeci će biti napravljeni za tinejdžere koji imaju dobrovoljne seksualne odnose, rekao je.

Promjena bi trebala biti zakonski uvedena, ali najava je važan korak nakon višegodišnjih napora na jačanju zaštite djece žrtava silovanja i seksualnog nasilja.

Nastojanje da se postavi prva starosna granica za pristanak na seksualni odnos u Francuskoj prije tri godine uslijed globalnog pokreta #MeToo nije uspjela zbog zakonskih komplikacija.

Međutim, aktivisti su dobili novi zamah otkako su se prošlog mjeseca pojavile optužbe za incestno seksualno zlostavljanje u koje je upleten istaknuti francuski politički stručnjak Olivier Duhamel. To je pokrenulo internetski pokret #MeTooInceste u Francuskoj koji podrazumijeva svjedočenja brojnih osoba o seksualnom zlostavljanju unutar porodičnih krugova.

Ministarstvo pravosuđa saopćilo je da vodi razgovore sa grupama žrtava o pooštravanju kazne incesta i produženju ili ukidanju zastare seksualnog zlostavljanja djece, što je spriječilo krivično gonjenje u nekoliko istaknutih slučajeva u Francuskoj posljednjih godina.