Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nove mjere

Francuzi zabranili grijanje terase, u obzir dolaze samo dekice

kafic pariz

Ne možemo usred ljeta na 30 stepeni rashlađivati pola ulice samo zato da bismo ljude poštedjeli ‘napora’ otvaranja vrata”, rekla je Pompili

Ispijanje kafe ili nekog drugog pića na terasi kafića neizostavan je dio pariške svakodnevice, no svi oni koji u tomu budu željeli uživati tokom zime, morat će se toplo obući.

Francuska ministrica zaštite okoliša Barbara Pompili u ponedjeljak je objavila da od iduće zime više neće biti dopušteno grijanje vanjskih prostora kafića i restorana.

Dio je to vladinih mjera čiji je cilj borba protiv klimatskih promjena. I vrata prodavnica koje se zimi griju, a ljeti rashlađuju morat će biti zatvorena.

“Ne možemo usred ljeta na 30 stepeni rashlađivati pola ulice samo zato da bismo ljude poštedjeli ‘napora’ otvaranja vrata”, rekla je Pompili, prenosi Hina.

“Jednako tako ne možemo grijati terase usred zime, na nula stepeni, samo zato da bi nekome bilo ugodno ispijati kafu vani”, dodala je.

“Takva praksa rezultira potpuno neopravdanom prekomjernom potrošnjom energije”, istaknula je ministrica.

No da bi se izbjegao prevelik finansijski udar na ugostiteljstvo, koje ionako pati zbog pandemije, mjere će stupiti na snagu iduće zime.

Srećom po Parižane, većina kafića već je opskrbljena toplim dekicama.