Život i zdravlje

Milijarder

Gates: Šanse za novu pandemiju 50 posto u sljedećih 20 godina

29/05/2022
Screenshot Youtube

Gates, koji je nedavno objavio knjigu "Kako spriječiti sljedeću pandemiju", objasnio je da bi sljedeća pandemija mogao biti grip, nova vrsta virusa iz porodice koronavirusa

Suosnivač “Microsofta” milijarder Bill Gates smatra da postoji 50 posto šanse da se u sljedećih 20 godina pojavi nova pandemija i da će njeno porijeklo vjerovatno biti prirodno.

“Ljudska populacija raste i zadiremo u sve više ekosistema. Zato prognoziram da postoji 50 posto šanse da ćemo imati novu pandemiju prirodnog porijekla u sljedećih 20 godina, kao rezultat klimatskih promjena”, rekao je Gates za španski list “Eldario“.

Gates, koji je nedavno objavio knjigu “Kako spriječiti sljedeću pandemiju”, objasnio je da bi sljedeća pandemija mogao biti grip, nova vrsta virusa iz porodice koronavirusa, pa čak i virus koji napravi čovjek, što je nazvao “vrlo zastrašujućim scenariom”.

Svjetska zdravstvena organizacija prijavila je u aprilu da je broj potvrđenih slučajeva covida 19 u svijetu premašio 500 miliona.

Gates je bio aktivan učesnik globalnih napora distribucije dijagnostike, lijekova i vakcina protiv covida 19, putem svoje “Fondacije Bill i Melinda Gates”, kao i u saradnji sa UN-om.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.