Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Zaustavljeni političkim dekretom"

Gej par poslao pismo: Ne možemo udomiti dijete, tužit ćemo Hrvatsku

IvoiMladen1200pxcrol

Istim tim zakonom kojim ste mnogima donijeli radost, drugima ste uzeli nadu, poručili su Vladi RH

Hrvati Mladen Kožić i Ivo Šegota poslali su otvoreno pismo Vladi Republike Hrvatske, Saboru RH i ministrici Nadi Murganić.

“Naša obitelj odlučila je poslati čestitku Vladi RH povodom Zakona o udomiteljstvu. Mi smo par koji je prošao stručnu evaluaciju za udomitelje, ali je zaustavljen političkim dekretom nakon čega smo tužili RH zbog diskriminacije”, stoji u mailu koji je ovaj gej par uputio na adrese medija.

“Zahvaljujemo vam što ste temu udomiteljstva i djece bez prikladne roditeljske skrbi doveli u središte javnog interesa posljednjih mjeseci. Svi ćemo se složiti da se snaga društva mjeri odnosom prema najslabijima, a to su u ovom slučaju djeca.

Zajedno s udomiteljskom zajednicom i strukom, radujemo se jučerašnjem donošenju Zakona o udomiteljstvu te vam zahvaljujemo što ste prepoznali važnost donošenja novog Zakona.

Međutim, istim tim zakonom kojim ste mnogima donijeli radost, drugima ste uzeli nadu. Odbijajući uvrstiti obiteljske zajednice životnih partnera u zakon, strahujući od potencijalne dodatne stigmatizacije djece, upravo ste Vi stigmu dodatno učvrstili i dali joj pravni okvir.

Proglašavajući obiteljsku zajednicu životnih partnera neželjenom udomiteljskom obitelji, ne samo da ste onemogućili djeci u domovima pristup najvećem mogućem broju potencijalnih kvalificiranih udomitelja, nego ste stigmatizirali sve postojeće dugine obitelji u Hrvatskoj.

Pritom ste stigmatizirali majke i očeve svih nas u životnom partnerstvu. Kako da objasnimo našim majkama da ste njihovu djecu označili kao osobe koje nisu sposobne pružiti socijalnu skrb, koje nisu sposobne brinuti o drugom čovjeku, djetetu, srodniku ili starijoj osobi? Istovremeno, stručni tim Centra za socijalnu skrb procijenio je našu obitelj poželjnim kandidatom za udomiteljsku obitelj.  Vi, naši saborski zastupnici i naši ministri, odlučili ste zanijekati mišljenje struke, narugavši se našim majkama i očevima, strahom ste ispunili javni prostor i strah ste ozakonili. Život vođen strahom, kao i zakon temeljen na strahu, ne pruža mogućnost osobnog niti društvenog rasta. To je život preživljavanja koji ne nudi nadu. A vi ste svjesno preuzeli ulogu onih koji ne nude nadu svima koji se ne uklapaju u vaš svijet.

Vrijeme je da prestanete biti predstavnici samo jedne vrste obitelji i da preuzmete odgovornost za sve obitelji. Hrvatska treba biti zemlja koja poštuje, prihvaća i slavi sve obitelji.

S poštovanjem i s nadom,

Mladen Kožić i Ivo Šegota, obitelj koja želi biti udomiteljska”, stoji u otvorenom pismu.