Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

General koji je pozvao nadvojvodu u Sarajevo, izbjegao je smrt i kaznu

potiorek_ferdinand

Metak namijenjen generalu Oskaru Potioreku pogodio je suprugu austrougarskog prijestolonasljednika Franca Ferdinanda.

Zemaljski poglavar guverner Bosne i Hercegovine tako je iz automobila u kojem se vozio zajedno s nadvojvodom i njegovom ženom Sofijom ulicama Sarajeva izašao neozlijeđen na današnji dan 1914. godine.

A on je krivac što je Franc Ferdinand uopšte i došao u Sarajevo. Naime, Oskar Potiorek (60) pozvao je nadvojvodu još krajem 1913. godine u posjetu glavnom gradu Bosne i Hercegovine tokom ljetnih manevara austrougarske vojske. Austrijski nadvojvoda je trebao svečano otvoriti novu bolnicu i znao je kako je to putovanje rizično.

Naime, na vojvodu je već ranijih godina pokušano više atentata. Ipak, njegovo osiguranje, za koje je bio zadužen Potiorek je bilo minimalno.

Kraljevski par u grad je stigao vlakom 28. juna 1914. Bila je subota, 10 sati ujutro. Na željezničkoj stanici ih je čekao automobil kojim su krenuli prema gradu, gdje su stigli 15 minuta nakon dolaska.

U prvom automobilu kolone bili su gradonačelnik Sarajeva Fehim Čurčić i dr. Gerde, a Franc Ferdinand i supruga bili su u drugom autu s Oskarom Potiorekom. Auto u kojem su se oni vozili imao je otvoren krov kako bi ih građani bolje vidjeli.

Atentator Gavrilo Princip, pripadnik pokreta Mlada Bosna, imao je namjeru ubiti i Potioreka, ali je promašio. Njegov hitac usmrtio je prijestolonasljednikovu suprugu. Franca Ferdinanda je pogodio u vrat, a njegovu suprugu u trbuh.

Nakon atentata Potiorek je postao jedan od najglasnijih zagovaratelja rata sa Srbijom. Izjavljivao je da preživio kako bi mogao osvetiti nadvojvodu.

Uprkos Potiorekovoj odgovornosti, on nije bio smijenjen. Čim je započeo Prvi svjetski rat, mjesec dana nakon atentata, dodijeljeno mu je zapovjedništvo nad austrougarskim trupama na Balkanu, vjerujući da će on biti lično motiviran kako bi se iskupio za smrt Franca Ferdinanda. Zadržao je i mjesto vojnog guvernera Bosne i Hercegovine.

Kao zapovjednik Balkanske vojske i vojni guverner Bosne i Hercegovine zatražio je od cara nezavisnost od Glavnog štaba i Conrada što mu je i car 14. avgusta 1914. i odobrio.

Smijenjen nakon vojnih neuspjeha

Međutim, nakon katastrofalnih poraza Potiorek je smijenjen sa položaja zapovjednika Balkanske vojske i 6. armije.

U decembru 1914. godine je i penzionisan. Povukao se Klagenfurt, u kojem je i preminuo 1933. godine. Imao je 80 godina.