Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Život i zdravlje

Glumcu oboljelom od rijetke bolesti na ulici pokušali “skinuti” lice (VIDEO)

21/07/2015

Glumac Adam Pearson, kojem je dijagnofistciran neurofibratozom, benigni tumor koji napada nerve na licu, bio je zbog svog izgleda nekoliko puta žrtva napada.

– Čovjek je jednom pokušao da mi “skine” lice misleći da je maska, priča Adam kojeg iz zlobe nazivaju “čovjek slon” ili Quazimodo.

O ovom Britancu koji je glumio u filmu “Under The Skin” sa Scarlett Johansson, dokumentarac je snimio i BBC, te će ga pod nazivom “The Ugly Face of Disability Hate Crime” emitovati ove sedmice.

Glavna tema ovog dokumentarca nije Adamovo oboljenje, nego njegova svojevrsna borba kojom želi u britanske zakone uvesti pooštravanje kazni za nasilje počinjeno iz mržnje.

– Mnogo sam puta bio žrtva nasilja zbog svog izgleda, a napadači na mene uvijek su bili blago ili nikako kažnjavani. Kada smo u školi gledali film “Zvonar crkve Notre Dame”, učenici iz mog razreda govorili su “gledamo Adama”. Učiteljica na to uopšte ne bi reagovala, priča Adam i dodaje:

– Da sam napadnut zbog moje rase ili religije, kazne bi bile mnogo veće, a ovako prolaze potpuno nekažnjeni.

Komentari

1 Comment

  1. Adnan Ajkunic

    21/07/2015 at 19:57

    stali ovaj bogu ili stvorenima radio pa ga je primjerom ucino

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.