Gotham zaista postoji, a proslavilo ga je “ludilo” mještana

batman gotham

Mjesto po imenu Gotham zaista postoji. Nalazi u engleskoj grofoviji Nottinghamshire, ima 1.600 stanovnika i zaista je poslužio kao inspiracija za lik čuvenog superheroja iz stripova i filmova o čovjeku šišmišu.

To seoce postalo je, međutim, čuveno i po legendi prema kojoj su njegovi žitelji odglumili masovno kolektivno ludilo. I to sa dobrim razlogom.

U 13. vijeku, engleski kralj Jovan bez Zemlje želio je da izgradi kraljevski put koji će prolaziti kroz selo, a koji bi i sam lično koristio. Izgradnja takvog puta bi, međutim, značila i velike takse za sve ostale koji bi ga koristili, čime bi žitelji Gothama bili ponajviše pogođeni.

Mještani su se zato organizovali i odlučili da svi odglume kolektivno ludilo, koje je u to vrijeme smatrano za zaraznu bolest. Računali su da će to uplašiti kralja i da će on odustati od izgradnje skupog puta.

Njihvo navodno ludilo podrazumijevalo je aktivnosti kao što su davljenje jegulje, kotrljanje sira nizbrdo i sakrivanje ogrevnog drveta od sunca.

U 19. vijeku pisac Washington Irving je, u jednom svom spisu, New York nazivao modernim Gothamom. U njegovu čast, jedan od tvoraca Batmena Bill Finger rodnom gradu svog superheroja dao je ime Gotham.