Gradili luksuzno naselje i pronašli podzemni grad (FOTO)

Otkriven podzemni grad u Nevsehiru

Tokom realizacije projekta restauracije tvrđave i urbanizacije u Nevsehiru je otkriven historijski podzemni grad, zbog čega je Uprava za javnu stambenu izgradnju (TOKI) odustala od projekta izgradnje i predala zemljište općinskim vlastima kako bi se istražilo to područja.

Direktor vladine uprave TOKI Ergun Turan je za AA kazao kako je odluka o otkazivanju planiranog projekta izgradnje na području 450.000 metara kvadratnih, odnosno na području 11 kvartova izuzetno važna sa aspekta arheoloških istraživanja koja će promijeniti historijsku i turističku ponudu te regije.

“Na površini iznad otkrivenog podzemnog grada smo planirali obnavljati stare i dotrajale objekte i graditi nova naselja. Rad smo obustavili čim smo naišli na historijska nalazišta. Svjesni koliko će to doprinijeti razvoju turističke ponude Turske, odmah smo otkazali višemilionski projekat i zemljište ćemo uskoro predati općinskim vlastima na upravljanje“, kazao je Turan.

Tursko Ministarstvo za kulturu i turizam na tom području već je angažiralo ekipu od 300 ljudi koji rade na iskopavanju obrisa podzemnog grada, a prva nalazišta najavljuju da je riječ o velikom kulturno-historijskom bogatstvu.

Otkriveni podzemni grad se nalazi u samom centru Nevsehira i već je proglašen arheološkim nalazištem trećeg stepena.

Od sadržaja koji su do sada otkriveni posebno se ističe ortodoksna crkva koja je najvjerovatnije izgrađena u petom stoljeću i u kojoj se nalaze jedinstvene zidne freske Isusova uskrsnuća.